Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Jabuke Rusija – koliko još ima mesta za naše voćare ?

Jabuke Rusija – koliko još ima mesta za naše voćare ?

Jabuke Rusija – Godina je tržište Rusije bilo obećana zemlja za naše voćare. Jabuka je bila dočekana ” raširenih ruku ” i izvoz je beležio veliki rast iz godine u godinu. Kako je vreme prolazilo naš izvoz se smanjivao jer i drugi žele da uzmu svoj deo kolača.

Tokom perioda 2013 – 2017. godine Rusija je zapravo beležila pad količina uvezene jabuke. Od 1,32 miliona tona jabuka 2013. godine do 710.000 tona 2017. godine. Naši voćari su bili drugi na listi uvoznika jabuka u Rusiju. Pojavili su se novi ponuđači jabuka – Belorusija, Moldavija, Iran. Prošle godine Rusija je uvezla jabuka u vrednosti od 406,6 miliona US dolara (nekada je samo iz Poljske uvozila jabuka u vrednostiod 389 miliona US dolara !?). Očigledno uvoz se smanjuje. Samo 2013. godine uvoz jabuka je bio u vrednosti od 789,4 miliona US dolara !!!  

Jabuke Rusija

Naši proizvođači su sadili jabučnjake dok verovatno nisu znali za ove brojke. Da jabuka dođe u puni rod potrebno je od dve do pet godina (U ZAVISNOSTI OD VRSTE SADNICE – KNIP, TROGODIŠNJE…). Pojava reeksporta jabuka u Rusiju iako nisu gajene u Srbiji je uslovila reakciju države – ograničenje broja izvoznika i tako ” zatvorila ” male hladnjačare. Da li je pravi put bio stroga kontrola poslenika u izvozu i državnih službenika koji učestvuju u izvozu ili jednostavno eliminisanje ” malih ” ??

Država nije pravovremeno informisala voćare – davala je subvencije, vršila povratu 50% uloženih sredstava i jedna bogata berba i jača konkurencija na ruskom tržištu je uslovila, na domaćem tržištu, pad cene na 25 – 30 dinara za kilogram jabuke prve klase (izvoz za 30 eurocenti za kilogram)? Da li država treba da interveniše otkupom dela roda, da zaustavi sunovrat cene jabuke za sokove od 4 – 5 dinara za kilogram? Mnogi proizvođači neće ni brati plodove!!

Belorusija je takođe pokušala reeksport jabuka iz Poljske i 2014. godine (kada je Rusija uvela zabranu za zemlje EU i isključila Poljsku iz trgovine) izvezla je 518.000 tona da bi 2017. godine izvezla skoro devet puta manje,  samo 58.400 tona. Da li nas čeka takva sudbina ? 

Rusija već godinama čini napore da podigne na noge svoju proizvodnju jabuka. Nikada neće Rusija prestati uvoziti jabuke, ali odakle će ih uvoziti ?? Država potpomaže razvoj rasadnika sa 3.400 US dolara, pri zasnivanju voćnjaka donira 904 US dolara po hektaru. Dobra stopa profitabilnosti od 25% nije privukla dovoljan broj domaćih investitora. Zato strane firme zajedno osnivaju voćnjake u Rusiji ( italijanske, holandske ). Država , za sada, ne subvencioniše podizanje hladnjača i to sprečava domaću jabuku da se na tržištu javi tokom perioda januar – maj. Kada se i to uspostavi – sve su manje šanse za izvoz (osim sorti Grany Smith, Fuji jer one nemaju prirodne uslove za uzgoj u Rusiji). Nova zvezda je domaća sorta ” Vympel ” – kvalitetom ploda, stabilnim prinosom, dobrim  transportnim osobinama, sorta poseduje otpornost na neke bolesti i biće sledeća prepreka izvozu.

Najveći uvoznik jabuka je Nemačka – vrednost uvoza je 661 milion US dolara, Velika Britanija 470,4 miliona US dolara . Možemo li tamo da povećamo izvoz? Država može da pomogne, suficit u budžetu  je postignut !! Sve države EU, izvoznice voća, imaju veliku pomoć države.

Petar Jovičić

Oktobar 2018. godine

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Jabuke, jagode, maline i cene ovoga proleća u Evropi i kod nas.