Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica – 3 miliona tona 2030. godine ?

Borovnica – 3 miliona tona 2030. godine ?

Borovnica se gaji na svih 7 kontinenata. Gaji se na 248.551 hektar u svetu. Sadašnja proizvodnja je 2 miliona tona godišnje, planira se povećanje na 3 miliona tona godišnje do 2030. godine. Da li će potražnja pratiti očekivani porast proizvodnje?

Međunarodna konferencija u Poljskoj, koja se održava 7 – 8. marta 2024., će pokušati da odgovori na to pitanje. Na jednom mestu 600 izlagača, brojne radionice i B2B sastanci. Srbija se dobro kotira na svetskom trćištu borovnica. Kako pratiti svetske trendove?

Borovnica je rado viđena na trpezi širom sveta, ali cena je ograničavajući faktor. Sve više zemalja želi da uzme “svoj deo kolača” i ostvari dobru zaradu. To je moguće samo ako se prati zatev tržišta (nove sorte, novi načini uzgoja, nova pakovanja, manji karbonski otisak, manje mineralnih đubriva, vode …). Konzumira se kao sveže voće 1,40 miliona tona godišnje i kao prerađevina 555.000 tona. Obe Amerike učestvuju sa 44% površina pod borovnicom i 49% proizvedene borovnice. Region Azija/Pacifik zauzima 35% površina i 30% od ukupne proizvodnje, dok region Evropa/Bliski istok/Afrika zauzima 21% površina pod borovnicom i 21% od ukupne svetske proizvodnje borovnice. Najviše površina pod borovnicom ima u :

  • Kini – 77.600 hektara,
  • SAD – 42.000 hektara,
  • Peru – 21.400 hektara,
  • Čile – 18.100 hektara,
  • Kanada – 12.000 hektara,
  • Poljska – 11.900 hektara,,
  • Meksiko – 11.400 hektara …

Prosečni prinosi za region

obe Amerike 9,46 tona po hektaru,
Azija/Pacifik 7,71 tona po hektaru
Evropa/Bliski istok/Afrika 9,64 tone po hektaru

Kod nas se borovnica bere “u prozoru” između berbi u Španiji i berbe u Poljskoj. Sada je proizvodnja u Ukrajini zabeležila veliki rast, tu je i Moldavija. To zahteva primenu nauke na našim plantažama borovnica i nove načine uzgoja (u plastenicima?).

Kako to uraditi u plasteniku – savetuje Vas Nebojša Brzaković – dipl.inž.poljoprivrede, PSSS Užice

“Konstrukcija je lučnog oblika i sastoji se od plastičnih ili aluminijumskih cevi postavljenih na rastojanju od 2-2,5 m. Najčešće su po dva reda borovnice natkrivenih jednim lukom čime se omogućava nesmetano izvođenje berbe i tokom kišnog perioda kretanjem radnika između dva reda.”

Pakovanje je važna stavka, primena novih materijala (vodeći računa o zaštiti prirode), zatim posvetiti pažnju malim pakovanjima (60g u Švedskoj – kao snek na pauzi, umesto masnih čipseva, grickalica). Potreban je i marketing strategija – zdravstvene prednosti konzumiranja borovnice, uticaj na zdravlje kod dece …

Klimatske promene su donele nove probleme proizvođačima – Peru beleži sušnu sezonu i pad proizvodnje borovnice. Španija takođe nema dovoljno vode za navodnjavanje svih kultura koje gaji i vodi se “tihi rat” između proizvođača. Kod nas još uvek navodnjavanje nije akutni problem, ali …

Jedan od puteva veće zarade je i uzgoj borovnice po pravilima organskog načina uzgoja. Imamo prostora za uzgoj u Srbiji koji nisu zagađeni, a tržište EU i Skandinavije želi zdravstveno bezbedno voće koje će potrošačima doneti bolje zdravlje. Samo ta odlika višestruko povećava cenu na tržištu. Tu su i nove mogućnosti prerade borovnice koja nije prva klasa. Sokovi, namazi u sopstvenoj proizvodnji i plasman na lokalna tržišta, bez posrednika. Udruživanje u kooperativu pruža veće šanse na tržištu i mogućnost većih prihoda.

Visoki troškovi osnivanja plantaže, rast cena troškova radne snage, ostalih ulaznih stavki dovodi u pitanje zaradu proizvođača. Mašinska berba je prisutna, kao i mašine za sortiranje plodova, ali to zahteva nova finansijska sredstva – uz cenu u otkupu od 5,00- 5,50 evra za kilogram pitanje investicije i njene isplativosti je relativno.

Sorte koje se gaje su klasične – Duke, Lyberti … ali stižu nove za zahtevna tržišta. Kao što je problem kod jabuke – klupske sorte polako osvajaju sve veći deo tržišta.

Čeka nas neizvesna sezona, ali tražnja na tržištu za kvalitetne plodove još uvek postoji i mogućnosti prodaje su dobre, barem još tri godine. Ukoliko želite sada da pokrenete proizvodnju dobro izračunajte odnos ulaganja i očekivane dobiti (u periodu od 8 godina). Srećno!

Pročitaj i ...

Jagode, borovnice napada siva trulež

Jagode, borovnice napada siva trulež i vreme je zaštite radi budućeg roda. PREPORUKA PIS SRBIJA Zaštita jagoda i borovnica