Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Kvalitet zrna pšenice upitan, dolar manje vredi

Kvalitet zrna pšenice upitan, dolar manje vredi

Suša na jugu Rusije, kvalitet zrna pšenice u regiji Crnog mora pod znakom pitanja, evro beleži rast vrednosti prema US dolaru. Sirova nafta dostigla nivo od 39,50 US dolara za barel.

Evropsko tržište

Da li je rast vrednosti evra prema US dolaru dobar za izvoznike? Sve više dolara treba za tonu pšenice koja se prodaje. Kurs evra 1:1,133 prema US dolaru je povoljnost za izvoznike iz SAD-a.

Nemačka – Direktna plaćanja poljoprivrednicima će ove godine biti manja za 300 miliona evra što je dočekano sa negodovanjem poljoprivrednika. Očekuje se minimalno povećanje plaćanja poljoprivrednicima za ekološke mere i razvoj organske proizvodnje. Cena svinja na tržištu je dostigla i 1,74 evra za kilogram – potrošnja raste i to izaziva rast cena.

Jun 2020.                     Terminske cene
pšenica                 183,50 evra/t  sept. 2020.          186,75 evra/t
durum                     265,00  evra/t                                     /
ječam                     164,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          180,00 evra/t                                     /
kukuruz                  164,00  evra/t  jun 2020.        169,50 evra/t
uljana repica          373,00 evra/t  avgust 2020.    375,00 evra/t
suncokret               340,00 evra/t

Kvalitet zrna pšenice ?

Američko tržište

Soja nekim čudnim putevima ipak dospeva u Kinu tako da je izvoz ove nedelje iz SAD-a dostigao milion tona. Sušni period na jugu države, koje je žitnica SAD-a, brine ratare i dovela je do rasta cena pšenice ( uz dobar nedeljni izvoz više od 600.000 tona).

Predsednik Tramp je govoreći o paketu pomoći farmerima predstavio mogućnost zabrane uvoza goveđeg mesa u SAD. Pomoć velikim prerađivačima ili uzgajivačima?

pšenica jul 2020.
5,1525 $/bušel (cca 27,216 g)
kukuruz jul 2020.
3,3250 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno jul 2020.
8,6825 $/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma jul 2020.
289.30 $/kratka tona (907,18 kg)

Američka tržišta profitiraju od oštrog pada dolara u odnosu na ostale glavne valute, uključujući brazilski Real. U Brazilu je posle velikog skoka proizvodnje pamuka od 65% u sezoni 2018/19. (izvoz je bio 1,61 milion tona) zabeležen pad i veće interesovanje farmera za gajenje soje. Najveće tržište za izvoz pamuka je bila Kina, ali pandemija je drastično umanjila tražnju dok soja beleži i dalje rast izvoza u Kinu (koristeći trgovinski rat Kine sa SAD).

Crnomorski region

Najava izuzetno visokih temperatura sledeće nedelje u nekim regijama i iznad 30 C) će dovesti do zastoja u fazi zrenja pšenice i moguće je slabije nalivanje zrna – time i niži prinos u žetvi. U pitanju je i kvalitet budućeg zrna pšenice. Napad gljivičnih oboljenja je veliki sada, dok bi visoke temperature mogle ugroziti specifičnu težinu zrna i broj padanja zrna kada se bude klasifikovalo novo zrno u silose.

06. juni 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Dobar rod pšenice u Rusiji i Ukrajini, uljarice na “stand bay”

Nemačka uvodi "red" u mesnu industriju. Uljarice su " na čekanju" do posle praznika u muslimanskim zemljama.