Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka zaštita od mraza tokom faze mirovanja

Jabuka zaštita od mraza tokom faze mirovanja

Jabuka zaštita od mraza – Mrazevi koji se u našoj zemlji javljaju od oktobra do maja mogu oštetiti organe jabuke, a nekad i da ugroze njen opstanak. Mrazevi prema vremenu pojave mogu da se podele na: rane (jesenje), zimske i pozne (prolećne). U našem podneblju najveće štete obično izazivaju pozni mrazevi, pa je borba protiv njih  najznačajnija. Najdelotvornija zaštita jabuke od mrazeva postiže se pravilnim izborom sorata i položaja za voćnjak.

 

Rani (jesenji) mrazevi javljaju se u oktobru i prvoj polovini novembra. Oni nanose manje štete letnjim sortama nego poznim zimskim sortama jabuke (greni smit). Da bi se smanjile štete od ranih mrazeva treba izbegavati kasno prihranjivanje azotnim dubrivima i pozno navodnjavanje jabučnjaka, naročito ako se nalazi na niskim položajima (doline potoka i manjih reka).

Jabuka zaštita od mraza tokom faze mirovanja

Zimski mrazevi su normalna pojava u našim krajevima. Povoljna je okolnost što se najjači mrazevi javljaju za vreme najveće otpornosti organa, u toku zimskog mirovanja jabuke.

 Sejanac divlje jabuke i vegetativna podloga A2, su najotpornije podloge prema mrazevima. 

Lisni i cvetni (mešoviti) pupoljci jabuke otporniji su prema zimskim mrazevima nego kod drugih voćaka. Stablo jabuke može da prežive srazmerno obilna oštećenja drveta i kore, ako tvorno tkivo (kambijum) i lisni pupoljci nisu povredjeni izmrazavanjem. Kad se lisni pupoljci otvore i počne porast mladara, radom tvornog tkiva se obnavljaju oštećena tkiva. Ako mrazevi odvoje koru jabuke treba je što pre zakucati ekserima sa širokom glavom i premazati kalemarskim voskom. Jače oštećena stabla jabuke od zimskih mrazeva ne treba orezivati u proleće, ali zasad treba obilnije prihraniti azotom, a površinu zemljišta redovno obradivati i zalivati.

Pozni (prolećni) mrazevi u toku aprila i prve polovine maja mogu da oštete cvetne pupoljke, cvetove i zametnute plodove. Cvetni pupoljci i cvetovi jabuke osetljiviji su ako je pre pojave mraza bilo toplo vreme. Cvetovi okrenuti zemlji manje stradaju od poznih mrazeva. Zlatni delišes i greni smit otporniji su prema poznim mrazevima nego druge privredno značajne sorte jabuke u našoj zemlji.

Radi suzbijanja poznih mrazeva primenjuju se

  • posredne,
  • neposredne i
  • naknadne mere borbe.

Jabuka zaštita od mraza tokom faze mirovanja

Medu posredne mere borbe spadaju izbor pogodnih položaja za jabučnjak, izbor otpornih sorata, korišcenje visokog debla i nagrtanje snega oko voćaka.

Neposredne (direktne) mere zaštite jabuke protiv poznih mrazeva su: zamagljivanje, zadimljavanje, orošavanje veštačkom kišom, površinsko navodnjavanje, pokretanje vazduha i zagrevanje. Ove mere daju bolje rezultate ako se primenjuju po tihom, maglovitom i oblačnom vremenu. Medu ovim merama najbolju zaštitu pružaju orošavanje i zagrevanje.

Naknadne mere – Prskanje biljnim hormonima (giberelini, naftalin sircetna kiselina) posle poznog mraza podstiče obrazovanje ploda jabuke bez oplodenja.

Mr Nebojša Mladenović

Dipl. ing. poljoprivrede – smer voćarstvo i vinogradarstva

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.