Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka štetočina koju nova istraživanja mogu sprečiti

Jabuka štetočina koju nova istraživanja mogu sprečiti

Jabuka štetočina – čest slučaj u jabučnjacima  je pojava jabukovog smotavca koji narušava kvalitet ploda. Novi Zeland je veliki proizvođač jabuka koje lako može plasiratina tržištu Azije, ali … U nekom regijama se susreću sa bolesti jabukovog smotavca i nisu u mogućnosti da ostvare izvoz. Nova istraživanja su dovela do novog načina istrebljenja bolesti – neplodni muške jedinke se putem drona raspršuju po voćnjacima.

Dron može veoma preciznoda rasprši neplodne jedinke na osnovu unapred zadatih GPS koordinata. Veoma je velika brzina kojom dron to uradi – za samo 10 minuta leta može da prekrije 100 hektara i ” poseje ” 23.000 insekata koji nemaju mogućnost razmnožavanja !! Primenjuje se ova tehnika svakih 7 dana. Jedinke se uvoze iz Kanade.

Na taj način se štetnici eliminišu na prirodan način – na 60 besplodnih jedinki dolazi jedna polno sposobna i 98% štetočina izumire. Ovo je ekološki najprihvatljiviji način jer se smanjuje ili čak izostane primena hemijskih sredstava u voćnjaku.

Savremena nauka očigledno može da ponudi rešenja koja će sačuvati prirodnu okolinu, smanjiti upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava ( smanjiti profite mega kompanija ) i dati mogućnost uzgajivačima da ostvare dobru zaradu. Jednostavno, zar ne ?!

foto pixabay.com

Jabuka štetočina

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.