Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Nove sorte jabuka traži tržište – kako do nih?

Nove sorte jabuka traži tržište – kako do nih?

Ovogodišnja berba jabuka u Evropi je bila zadovoljavajuća, ali tržište traži nove sorte jabuka, nove ukuse, veću obojenost ploda. Mnogi naučnici poboljšavaju postojeće sorte i stvaraju nove. Jedna novost stiže iz Italije.

Novost na tržištu Evrope je novi klon sorte Fudži – San CIV koja će postaviti nove standarde u pogledu ujednačenosti svetlo crvene boje, odlike sorte. To je rezultat zahteva potrošača i odgajivača jer boja je jedna od važnih odlika sorte koja privlači kupce kada biraju u supermarketima.

San-CIV je vrlo otporan na ožegotine i proizvođačima nudi više prinose i viši prihod. Pravo na gajenje je dodeljeno voćarima na teritoriji EU na 30 godina.

Nove sorte jabuka

Sa druge strane okeana, u SAD-u je počela prodaja sorte Cosmic Crisp čije je stvaranje i proizvodnja do stepena kada se može pojaviti za prodaju na tržištu koštalo 10 miliona US dolara. Posle uspešne marketing kampanje, prodaja je počela strelovito i očekuje se da ukupni prihod ove sezone bude više od 30 miliona US dolara. Proizvođači su dobili pravo da je gaje tokom narednih 10 godina – platili su autorska prava onima koji su je uzgojili. Za sada se gaji 12 miliona stabala, ali samo u državi Vašington.

Sortu karakteriše visoki prinos i plod crvene boje sa žućkastim tačkicama, kao male zvezde, otuda i naziv. Izuzetno je sočna, hrskava i može da se skladišti od 10 do 12 meseci! Na tržištu jabuka Cosmic Crisp košta 4,8 US dolara za kilogram. Šta će učiniti voćari iz ostalih delova SAD-a? Marže su sve manje dok nova sorta daje izuzetno dobru zaradu. Hoće li potrošači zameniti neke postojeće sorte koje kupuju sa Cosmic Crisp? Predviđa se njena proizvodnja u 2021. godini od 120.000 tona i nastup na svetskom tržištu. Sada se gaji na 12.000 hektara, koliko će to biti 2021. godine?

Nove sorte jabuka i Srbija

Kako će voćari iz Srbije da se bore sa sve većim učešćem klupskih sorti na tržištu? Verovatno Zlatni delišes, Ajdared i Royal Gala neće tako brzo izgubiti bitku u marketima, ali Pink Lady, Red Moon (sa crvenom bojom mesa), Jazz i Kiku zauzimaju sve veći udeo tržišta i kompanije koje ih gaje veoma agresivno nastupaju na tržištima same EU, zatim Egipta i UAE. U Aziji – Indija osniva zajedničke zasade jabuka sa Kinom. Tamo gde i naši izvoznici žele da plasiraju jabuku.

“Delta Agrar” je već poznata da uzgaja klupske jabuke (najviše Pink Lady), ali i Red Mun, Isaak (za snek zbog malih dimenzija) i Rubens koja ima naročit ukus i aromu.

Klupske sorte jabuka zahtevaju dobre uslove uzgoja, znanje i tehnologiju i viša ulaganja, ali daju bolje prinose čak i u uslovima nepovoljnim za uzgoj. Prinosi su stalni i konstantni uz visoki kvalitet ploda i cene koje ostvaruju na tržištu su 25 – 30% više u odnosu na cene ploda za standardne sorte. Sve niže marže na “običnim” sortama uz niske prinose ne donose zaradu. Nove sorte su “u trendu”, tražnja se stalno povećava i više otkupne cene (znači i veća zarada) idu njima u prilog. Voćari, na potezu ste.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ugljen dioksid visoki kvalitet pollino agrar konkurs za delta agrar skladištenje jabuka jabuke u silosi hladnjače jabuka manje

Jabuka i kalcijum garantuju dugo skladištenje

Da bi plod bio sačuvan tokom 10 meseci nakon berbe potrebno je da jabuka usvoji kalcijum na vreme.