Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Nove sorte jabuka traži tržište – kako do nih?

Nove sorte jabuka traži tržište – kako do nih?

Ovogodišnja berba jabuka u Evropi je bila zadovoljavajuća, ali tržište traži nove sorte jabuka, nove ukuse, veću obojenost ploda. Mnogi naučnici poboljšavaju postojeće sorte i stvaraju nove. Jedna novost stiže iz Italije.

Novost na tržištu Evrope je novi klon sorte Fudži – San CIV koja će postaviti nove standarde u pogledu ujednačenosti svetlo crvene boje, odlike sorte. To je rezultat zahteva potrošača i odgajivača jer boja je jedna od važnih odlika sorte koja privlači kupce kada biraju u supermarketima.

San-CIV je vrlo otporan na ožegotine i proizvođačima nudi više prinose i viši prihod. Pravo na gajenje je dodeljeno voćarima na teritoriji EU na 30 godina.

Nove sorte jabuka

Sa druge strane okeana, u SAD-u je počela prodaja sorte Cosmic Crisp čije je stvaranje i proizvodnja do stepena kada se može pojaviti za prodaju na tržištu koštalo 10 miliona US dolara. Posle uspešne marketing kampanje, prodaja je počela strelovito i očekuje se da ukupni prihod ove sezone bude više od 30 miliona US dolara. Proizvođači su dobili pravo da je gaje tokom narednih 10 godina – platili su autorska prava onima koji su je uzgojili. Za sada se gaji 12 miliona stabala, ali samo u državi Vašington.

Sortu karakteriše visoki prinos i plod crvene boje sa žućkastim tačkicama, kao male zvezde, otuda i naziv. Izuzetno je sočna, hrskava i može da se skladišti od 10 do 12 meseci! Na tržištu jabuka Cosmic Crisp košta 4,8 US dolara za kilogram. Šta će učiniti voćari iz ostalih delova SAD-a? Marže su sve manje dok nova sorta daje izuzetno dobru zaradu. Hoće li potrošači zameniti neke postojeće sorte koje kupuju sa Cosmic Crisp? Predviđa se njena proizvodnja u 2021. godini od 120.000 tona i nastup na svetskom tržištu. Sada se gaji na 12.000 hektara, koliko će to biti 2021. godine?

Nove sorte jabuka i Srbija

Kako će voćari iz Srbije da se bore sa sve većim učešćem klupskih sorti na tržištu? Verovatno Zlatni delišes, Ajdared i Royal Gala neće tako brzo izgubiti bitku u marketima, ali Pink Lady, Red Moon (sa crvenom bojom mesa), Jazz i Kiku zauzimaju sve veći udeo tržišta i kompanije koje ih gaje veoma agresivno nastupaju na tržištima same EU, zatim Egipta i UAE. U Aziji – Indija osniva zajedničke zasade jabuka sa Kinom. Tamo gde i naši izvoznici žele da plasiraju jabuku.

“Delta Agrar” je već poznata da uzgaja klupske jabuke (najviše Pink Lady), ali i Red Mun, Isaak (za snek zbog malih dimenzija) i Rubens koja ima naročit ukus i aromu.

Klupske sorte jabuka zahtevaju dobre uslove uzgoja, znanje i tehnologiju i viša ulaganja, ali daju bolje prinose čak i u uslovima nepovoljnim za uzgoj. Prinosi su stalni i konstantni uz visoki kvalitet ploda i cene koje ostvaruju na tržištu su 25 – 30% više u odnosu na cene ploda za standardne sorte. Sve niže marže na “običnim” sortama uz niske prinose ne donose zaradu. Nove sorte su “u trendu”, tražnja se stalno povećava i više otkupne cene (znači i veća zarada) idu njima u prilog. Voćari, na potezu ste.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za jabuka voli rezidbu

Agronom na klik od Vas – aplikacija MapMyApple

Agronom u džepu! Aplikacija MapMyApple za uzgajivače jabuka je njihova desna ruka.