Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Novi klonovi sorte Gala jabuke su hit na tržištima

Novi klonovi sorte Gala jabuke su hit na tržištima

Jabuke su najčešće konzumirano voće na svetu novi klonovi sorte Gala su hit, nastali su kao rezultat zahteva potrošača. Sve veća tražnja za crveno obojenim plodovima je trend za narednih par godina. To je poruka svima koji žele ove jeseni da zasnuju svoje plantaže jabuka jer će to odlučiti i o ekonomskom uspehu cele investicije. Ulaganja su velika, i više od 40.000 evra za jedan hektar i ne sme se izbor sorti obaviti bez uvida u kretanja na svetskom tržištu i novim zahtevima potrošača.

U novim zasadima naročito se ističe Gala Dark Baron. Plodovi su intenzivno rumeni, bez pruga po pokožici i zahvata u potpunosti pokožicu. Karakteriše je i ranije bojenje plodova u odnosu na ostale klonove. Berba se može obaviti u jednom prohodu jer je sazrevanje istovremeno.

Gala Brookfield Baigent također je perspektivni, tamnocrveni mutant Gala. Novost je Zuzi Gala , tamno crvene boje sa nežnim prugama boje rumenila.

Novi klonovi sorte Gala

No i stare sorte se ne daju. Tu je Red Jonaprince i Wilton Star Red Jonaprince Select .

Apple, Red Apple, Fruit, Vitamins, Delicious, Healthy

Da li se može zamisliti voćnjak jabuka bez crvenog delišesa? Najviše se gaji King Roat Red Delicious. Intenzivno sjajna tamnocrvena koje prekriva celu površinu ploda. Što je još važnije, veoma je tražena na inostranim tržištima. Tu se moramo “boriti” sa jabukom koja dolazi iz Poljske, Italije.

Ne treba zaboraviti i Red Chief sortu koja dospeva u prvoj polovini septembra i može se čuvati u ULO hladnjačama do aprila meseca. Kada su cene jabuka veoma ekonomski isplative za proizvođače.

Tu su i rane sorte jabuka – Red Boskoop i Lobo.

Naši “ljuti” konkurenti u osvajanju inostranih tržišta su proizvođači jabuka u Poljskoj. I oni šire plantaže sa sortama crveno obojenih plodova. Cene su u veleprodaji raznolike, u pojedinim delovima zemlje.

  • Zlatni delišes za 7+ 0,35 evra za kilogram
  • Red Čif za 7+ 0,35 evra za kilogram
  • Gala Royal za 7+ 0,40 evra za kilogram
  • Lobo za 7+ 0,38 evra za kilogram
  • Ajdared za 7+ 0,26 evra za kilogram

Na ruskom tržištu su jabuke nešto poskupele u veleprodaji.

Gala, Zlatni delišes i Greni Smit su 0,70 evra za kilogram. Fudži ima cenu – 0,77 evra za kilogram. Cene imaju blagi trend rasta, oko 8% u odnosu na prošlu nedelju (osim sorte Fudži koja beleži pad cene).

15. oktobar 2020. godine

Pročitaj i ...

maline donose zadruga arilje sorte maline malina fertodi malinin prstenar

Sorte maline i njihova ekonomska isplativost – Polana

Rađaju od juna do otobra, orezivanje tokom jeseni se obavlja trimerom!