Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Skladištenje jabuka – rešenje je POLLINO

Skladištenje jabuka – rešenje je POLLINO

Skladištenje jabuka – I u ovoj godini se od svih mogućih poremećaja tokom skladištenja, očekuju posebno problemi sa posmeđivanju pokožice ploda, posmeđivanje mesa ploda i pojavom gorkih pega. U odnosu na prošlu godinu uslovi za zrenje jabuke su ove godine nešto povoljniji. Ali je rizik od pojave posmeđivanja i dalje srednji do visok. Posebno su ugrožene sorte poput Greni Smitha, grupa Crvenog Delišesa, Jonagold grupa i Fuji. Takođe u jabučnjacima gde će biti mali rod treba računati i na pojavu gorkih pega (naročito kod izuzetno krupnih plodova) i / ili ako tokom vegetacije nije bilo dobro upravljanje sa unosom kalcijuma.

?uvanje vo?aPOLINO  GROUP     Pollino Cold Storage System – kao što i naziv govori je visoko specijalizovana kompanija za rashladu, kako industrisku tako i za sve tipove čuvanja, kako u kontrolisanoj atmosferi tako i u normalnoj atmosferi u minusnim i plusnim režimima.

Mere koje se mogu preduzeti pre skladištenja su:

 • berba u optimalnom trenutku, za metodologiju konsultujte stručnu osobu. Trenutno redosled berbe za regiju Vojvodine će biti Zlatni Delišes i njegovi klonovi, Jonagold grupa, Idared, Spur Crvenog Delišesa i Mucu
 • nakon berbe plodove što prije početi hladiti, kao i pravilan režim hlađena koji je prilagođen sorti
 • od ULO hladnjača, hladnjače s dinamičkom atmosferom (DCA) mogu najviše smanjiti pojavu scald-a na plodovima,
 • i u ovoj godini u običnim hladnjačama, ako se ne rade dodatne mere zaštite ne planirati skadištenje jabuke duže od novembra – decembra meseca
 • Skladištenje jabuka – rešenje je POLLINO

 • POLINO BANER
 • računati da u objektima koji nisu hlađene jabuke če se moći, bez većih gubitaka, skladištiti vrlo kratko vreme (do 50 dana)
 • izuzetno krupne plodove ne skladištiti, odnosno što pre ih prodati
 • za smanjenje rizika od pojave gorkih pega tretirati plodove pred skladištenje sa preparatima na bazi kalcijumhlorida. Ipak ova mera nemože zameniti pravilan program prehrane sa azotom, kalijem, kalcijem, magnezijem, cinkom i borom tokom vegetacije.
 • Za dodatnu zaštitu u cilju smanjenja pojave scald-a u Srbiji je registriran preparat na bazi 1-methylcyclopropena (1-MCP). Njegovu primenu rade samo obučena lica, te stoga konsultovati firmu  ProFruit d.o.o koja se bavi distribucijom i aplikacijom preparata.
 • Druga mogućnost smanjenja pojave scald-a je tretiranje plodova pred skladištenje sa difenilamin (DPA), koji nema registraciju kod nas

Biljana Milosavljević

diplomirani inženjer

Skladištenje jabuka  

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.