Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Sorte jabuka, koju izabrati za jesenju sadnju

Sorte jabuka, koju izabrati za jesenju sadnju

Pri osnivanju voćnjaka veoma je važno izabrati tržišno tražene sorte jabuka. Veliki broj voćara je sada pred dilemom – koje jabuke za sadnju posaditi tokom jeseni? Potrošači imaju svoje zahteve i to je jedan od faktora pri donošenju odluka.

Predlažemo Vam sorte jabuke za sadnju.

Sorte jabuka – Braeburn

breburn jabuka Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu 50-ih godina 20. veka te se smatra da je semenjak sorte Lady Hamilton. Drugi roditelj nije poznat, veruje se da je to Granny Smith (vrlo moguće s obzirom na vreme i mesto otkrića, no čini se da nema naučnih dokaza koji bi potvrdili ovu teoriju). Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka! Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Takođe, Braeburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, kriterijum koji se danas smatra neophodnim za komercijalni uspeh.

Ukus

Odlikuje se bogatstvom i kompleksnošću ukusa sa kojima se retko koja sorta može meriti. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Ukus je oštar i osvežavajuć, ali sa dobro izbalansiranim šećerima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature i tada će vas sigurno podsetiti zašto volite jesti jabuke!

Zimska sorta: dozreva u drugoj polovini oktobra

Plod: sitan do srednje velik (150-220 g), konusnog oblika

Boja: dvobojna, svetlozelena koju dozrevanjem prekriva razliveno prugasto crvenilo

Oprašivači: Fuji, Gala, Granny Smith, Golden Delicious

Podloga: M-9, slabo bujna

Sorte jabuka – Granny Smith

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije, a otkrivena je u Australiji 60-ih godina 19. veka kao slučajni semenjak na odlagalištu za otpad. Gospođa Mary Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka ‘višenamenska’, odnosno odlična kako za kuhanje tako i za potrošnju u svežem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. veka Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave, dugo se čuva, te ima ‘svestranost’, koju potrošači vole.

Ukus

Ukus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog okusa. Ipak, njeno meso dugotrajnim dospevanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvežavajuća. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate (posebno zato jer i narezana zadržava svoju boju).

Zimska sorta: dozreva u drugoj dekadi meseca oktobra

Plodovi: krupni do vrlo krupni (200 – 250 g), okruglasto- konusnog oblika

Boja: temeljna tamno zelena boja, koja dozrevanjem postaje svetlija

Podloga: M9, slabo bujna

Sorte jabuka – Fuji

Fuji je sigurno jedna od atraktivnijih modernih sorata jabuke. Njena je glavna karakteristika lep ružičast mašak koji prekriva žutozelenu pozadinu. Kao što je i za očekivati, Fuji dolazi iz Japana gde je nastao 40 – ih godina 20. veka, no poreklo mu je američko. Fuji je dobijen ukrštanjem dobro poznate sorte Red Delicious i mnogo manje poznate Ralls Janet koja je verovatno razlog atraktivnog ružičastog preleva.

Ukus: To je aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka. Njeno se meso lagano grize i čini kao nešto posebno od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom. Ukus je naglašeno sladak i vrlo osvežavajući (posebno ako je malo ohlađena). Takođe od svih ‘slatkih’ sorata najbolje se čuva i plodovi dugo vremena zadržavaju svoju čvrstoću.

Zimska sorta: dozreva u drugoj dekadi meseca oktobra

Plodovi: srednje veliki (150 – 180 g), okruglastog oblika

Boja: žutozelena boja, prekrivena žutonarandžastom i prošarano crvenom bojom s ružičastim nijansama

Oprašivači: Gala, Golden Delicious, Granny Smith

Podloga: M9, slabo bujna

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.