Najnovije vesti
Početna » konkursi » Konkurs mladi poljoprivrednici – novac od septembra?

Konkurs mladi poljoprivrednici – novac od septembra?

Epidemija je uslovila odlaganje, raspisan konkurs mladi poljoprivrednici su nestrpljivo čekali rezultate jer sezona u poljoprivredi ne čeka. Veliki broj prijava je iznenadio nadležne jer ih je bilo čak 5.400!

Sada se može očekivati da bespovratna sredstva dobije njih 4.800 koji su ispunili zahteve konkursa, ali novac stiže tek na jesen. Od ukupne investicije bespovratno se dobija 75%. Suma za isplatu je 1,5 miliona dinara.

Ako su ostali i dalje motivisani mogu očekivati poziv iz UAP da ih obaveste da su “prošli” na konkursu i da li žele novi predračun da dostave.

Konkurs mladi poljoprivrednici

Kako je navedeno u pravilniku subvencija za mlade poljoprivrednike sredstva se mogu koristiti za investicije u:

  • razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika;
  • razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika;
  • razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje kroz nabavku kvalitetnih priplodnih grla na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika.

Pravo na ovaj podsticaj ostvaruju punoletni primarni poljoprivredni proizvođači, koji su u godini podnošenja zahteva imali najviše 40 godina života, a čije je gazdinstvo osnovano posle prvog januara 2018. godine.

Pročitajte i: Jagode maline ove sezone

Nadam se da je entuzijazam ostao na visokom nivou i da makar na jesen pokrenu proizvodnju u plasteniku (zašto ne malina u plasteniku), lekovito bilje koje ože da donese veći prihod na manjoj površini, na jesen poseju neke od kultura koje su bolje cenjene na tržištu (durum pšenica, spelta, raž…). Srećno!

Informacije u vezi sa raspisanim Konkursom dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i na telefon Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja: 011/30-20-100 i 011/30-20-101 svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

novac za sajmovi tanjiranje traktor oranje ili redukovana konkurs prosperitati mašinski prsten sremski poljoprivredni jesenje oranje

Nova mehanizacija – Fond za razvoj poljoprivrede APV

Konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede AP VOJVODINE - TRAKTORI, DRLJAČE, PLUGOVI...