Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Lavanda Srbija – uslovi gajenja, tip zemljišta

Lavanda Srbija – uslovi gajenja, tip zemljišta

Da li je moguće je gajiti u Srbiji? Naravno da je moguće. Lavanda razvija snažan korenov sistem sa velikom brojem žila. Neke žile prodiru duboko u zemlju, dostižući dubinu i do 4 m. Koren je veoma jake usisne moći. Nadzemni deo se sastoji od brojnih stabala koja dostižu visinu  50-80 cm. Grane u donjem delu su odrvenele a u gornjem su zeljaste i završavaju se cvastima.  Lišće i gtane su obrasle srebrnastim maljama tako da cela biljka ima sivozelenu boju.  Listovi su naspramno poređani na stablu.  Neke forme razvijaju više lišća, neke manje.
lavanda srbija lavanda uCvetovi su sitni, sakupljeni u klasoliku cvast, a raspoređeni u 5-9 pršljenova na vrhovima grana. Boja cvetova može biti: bela, svetloplava, plavoljubičasta pa sve do tamnoljubičaste.  Od početka cvetanja do punog cvetanja prođe 20-25 dana a do kraja cvetanja 30-35 dana. Uglavnom cvetovi lavande imaju plavoljubičastu boju. Seme je sitno, crne boje i sjajno. Biljka je otporna na mrazeve, podnosi mrazeve i do -30 stepeni.  Vegetacija biljke počinje već pri temperaturi vazduha od 9 stepeni (obično je to prva polovina aprila). Lavanda je veoma otporna i prema suši. Moćan korenov sistem otpornost prema niskim temperaturama i suši omogućuju da se lavanda može uspešno koristiti u zaštiti zemljišta od erozije.

Lavanda Srbija – uslovi gajenja, tip zemljišta

Lavanda je biljka toplih krajeva koja ima velike potrebe za svetlošću i toplotom. Uspešno se gaji i na nižim terenima od 150-300 m gde proizvodnja pokazuje zadovoljavajuće rezultate.  Zasade lavande treba podizati na južnim nezasenjenim  i od vetra zaštićenim ekspozicijama. Uspeva na svim zemljištima, samo ako u njima ima dovoljno kalcijuma. Najviše joj pogoduju laka propostljiva i krečna zemljišta. Zemljišta na kojima uspeva vinova loza odgovaraju i lavandi, kao višegodišnja vrsta na istom zemljištu ostaje više godina pa se ne uvodi u plodored. Veoma je osetljiva  na korove, naročito dok je mlada.

PSSS Valjevo
Snežana Stojković-Jevtić
 Lavanda Srbija – uslovi gajenja, tip zemljišta

Pročitaj i ...

žalfija

Žalfija je biljka koja donosi spasenje

Posejte žalfiju jer može da Vam obezbedi prihod viši nego uobičajene poljokulture.