Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Lekovito bilje pravilno sakupljanje, sušenje, čuvanje

Lekovito bilje pravilno sakupljanje, sušenje, čuvanje

Lekovito bilje pravilno sakupljanje – Prisustvo štetnih mikroorganizama u lekovitom bilju je posledica neadekvatnog sakupljanja lekovitog bilja, a kasnije i nepotpunog čišćenja i nedovoljnog sušenja; nepovoljnih uslova tokom transporta i skladištenja. Problemi skladištenja lekovitog bilja slični su kao i kod drugih poljoprivrednih kultura, a bitna razlika je u roku trajanja biološki vrednih sastojaka lekovitog bilja iz razloga što je njihova upotreba ograničena do nekih 18 meseci. Ovaj podatak je značajan zbog primjene hemijskih mera u zaštiti ljekovitog bilja od štetnih organizama zbog karence.

Skladištenje lekovitog bilja je značajna faza u njegovoj preradi i postoje 2 načina skladištenja:

  1. kratkotrajno i
  2. dugotrajno skladištenje.

Kratkotrajno skladištenje odnosi se na transport biljaka i traje od nekoliko sati do jednog ili dva dana i tada kao problem može javiti mehaničko oštećenje kao i oštećenja od pregrevanja. Najznačajnije metode koje se koriste u cilju pravilnog kratkotrajnog skladištenja su većina fizičkih, hemijskih i bioloških metoda koje se inače primjenjuju i prilikom čuvanja hrane (termi?ki tretmani, sušenjem, dezinsekcija, zakišeljavanje …).

Dugotrajnim skladištenjem se održava kvalitetu proizvoda i tada najznačajniju ulogu imaju skladišni prostori koje moraju ispuniti određene uslove.

Lekovito bilje pravilno sakupljanje, sušenje, čuvanje

U skladištima lekovitog bilja prisutne su različite vrste štetnih organizama i prisustvo bilo koje vrste štetnih organizama zahteva niz preventivnih i na kraju hemijskih mera . Ako se redovito ne provode zaštitne mere, za kratko vreme dolazi do prenamnoženja štetnih organizama.

Za zaštitu od patogena mogu koristiti neke

  • fizičke (visoka i niska tmperatura, niska relativna vlažnost, ionizirajuće zračenje),
  • mehaničke (određene prepreke za štetočine) i
  • biološke (primena predatora i parazita) .

Ove metode često nisu dovoljne i zato posle sledi integralna zaštita koja se provodi tokom cele godine i podrazumeva racionalnu upotrebu pesticida uz strogu kontrolu primene. Uglavnom se primnjuje fumigacija u specijalnim komorama za tu namenu. Nakon ovog hemijskog tretmana, roba se prebacuje u magacine gde se čuva do momenta prebacivanja u proizvodne pogone, a zatim u magacine gotovih proizvoda gdje se provodi vlažna dezinsekcija jednom mesečno ili prema potrebi.

Mera vlažne dezinsekcije je bezopasna što se tiče rezidua, jer se ne tretira sama roba. Prisustvo štetnika u skladištima doprinosi izmeni temperature i vlage uskladištenih proizvoda što dovodi do razvoja gljiva i to najčešće onih koje stvaraju mikotoksine.

Suzbijanje skladišnih štetnika neposredno rešava problem mikotoksina. Nekoliko hemikalija je veću upotrebi dok se za neke ispituju mehanizmi dejstva. Najčešće korištene hemikalije su hlor i hlor dioksid .Vodonik peroksid je uspešan u eliminaciji bakterija sa opreme za preradu biljnog materijala. Lekovito bilje i njegovi proizvodi moraju biti zdravstveno ispravni da bi se kasnije primenile hemijske mere u sklopu integralne zaštite ako je to nužno.

Zvezdana Jovanović PSSS Požarevac

foto pixabay.com

Pročitaj i ...

proizvodnja ruža zaštita

Bolesti ruže napadaju

Rđa ruže je česta bolest kod ruža. Preventiva je najbolja mera u zaštiti ruže.