Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Petunija za sve prostore i sva vremena

Petunija za sve prostore i sva vremena

Petunija uspeva u svim prostorima i zati je najrasprostranjenija vrsta cveća. Jednogodišnja biljna vrsta sa najvećom primenom u hortikulturi. Najpoznatija vrsta koja se koristi za sadnju u cvetnim lejama, za cvetno ozelenjavanje trgova, ulica, prozora, balkona, terasa. Stablo je razgranato, obraslo ovalno izduženim lepljivim listovima. Cvetovi su pojedinačni, krupni, trubičastolevkasti, mirisni, raznobojni, višebojni.

Cveta od juna pa sve do pojave prvih mrazeva. Petunija se proizvodi setvom semena u zaštićenom prostoru od januara do marta, a u uslovima bez grejanja od februara do marta meseca. Seme niče za 8 – 14 dana ako je temperatura od 18 do 20 stepeni.

petunija

Po formiranju prva dva lista vrši se pikiranje u pikir sandučiće na rastojanju 3 x 3 cm. Posle pikiranja rasad se gaji na temperaturi od 15 do 17 stepeni.

Petunija za sve prostore i sva vremena

Tokom marta i aprila rasad se sadi u saksije prečnika 10 cm, u hranljivom zemljišnom supstratu (pH vrednost supstrata je 5,5 – 6,5). Rasad se dalje gaji na temperaturi od 10 do 14 stepeni. Ovakav proizvodni ciklus traje dvanaest nedelja.

Na otvorenom na stalno mesto sadi se na dobro osunčana i od vetra zaklonjena mesta, u ocedna zemljišta, bogata hranivima, uz redovno zalivanje kako bi period cvetanja trajao što duže.

Jorgovanka Vlajkovac     
PSSS POŽAREVAC

 

Pročitaj i ...

vrt kamen

VRT I KAMEN mesto za odmor

VRT  KAMEN - Posle napornog radnog dana srećnici, koji poseduju kuću za stanovanje, mogu se odmarati u svome vrtu. Da bi uživanje

Leave a Reply