Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Vrt Vas zove, proleće je stiglo u vrtove i bašte

Vrt Vas zove, proleće je stiglo u vrtove i bašte

Pravo je vreme za planiranje i pripreme za rad u vrtu. Mesec april može biti prijatan i prava prilika da vrt bude Vaša letnja oaza mira i spokoja kao i mesto za druženje u toplim noćima.

Kako napraviti cvetnu oazu?

U dugačkim i uskim vrtovima, izbegnite efekat hodnika tako što ćete ih podeliti u nekoliko manjih celina razdvojenih strehama ili bambusovim paravanima. Svaki deo možete drugačije osmisliti biljkama različitih boja i oblika i tako mu dati posebnu atmosferu, ili raznovrsne funkcije. Na primer, u jedan dio postavite stol i stolice, u drugi ligeštul. Drugo rešenje je postavljanje puteljaka, dijagonalno preko vrta, koji će voditi pogled sa jednog na drugi kraj i tako stvoriti osećaj širine.

Uložite u vanjski roštilj. Peći najbolje izgledaju u rustičnim i seoskim vrtovima, ali postoje i moderniji modeli koji se mogu uklopiti u druge stilove. Odaberite malu peć koju možete smestiti na terasu ili plato.

Napravite ušuškani deo za sedenje, sakriven od susednih pogleda, pergolom obraslom puzavicama.

Proširite vrtne staze na bar metar širine ukoliko imate biljke koje se prelevaju preko staze. Popločane staze odlično izgledaju, ali razmislite o šljunku ili škriljcu kao idealnim materijalima za izradu vijugavih stazica. Ako je vrt kvadratnog ili pravougaonog oblika, izbegavajte da puteljak postavite tačno po sredini jer će tako izgledati nezanimljivo. Pomaknite ga u stranu, ili neka bude vijugav. Takođe, posadite neke više biljke kako biste sakrili ostatak vrta od pogleda i tako stvorili mističan osećaj.

novosadska jesen
Žive boje unose radost u vrtu.

Unesite visinu i strukturu u vrt malim drvećem. Krošnje će osigurati prostor za ptice i korisne insekte. Za male prostore odaberite kompaktno drvo, npr. cvetajuću trešnju. Obavezno se prvo informirajte o visini i širini koju drvo može da dostigne. Ako ipak želite visoko drvo kao zaštitu od susednih pogleda, a koje istovremeno neće bacati prejaku senku na vrt, opredelite se za srebrnu brezu.

Uvek na kraj staze postavite neku fokusnu tačku, na primer skulpturu ili veliku biljku, kako biste privukli pogled i naglasili prostor. Možete na kraj puteljka postaviti jezerce ili stol i stolice za odmor i ručanje.

Vrt Vas zove, proleće se brzo približava

Ne volite da kosite travu? Zamenite je delimično ili u potpunosti šljunkom, kamenčićima ili usitnjenim školjkama ispod kojih ćete postaviti geotekstil koji suzbija korov. Dodajte neke vrtne skulpture, vrtne fontane, ali nemojte preterivati, previše ukrasa izgledaće neuredno i prenatrpano.

Daske su lepa podloga, ali zahtevaju održavanje. Svake sezone ih premažite zaštitnim slojem.

Razmislite o postavljanju staze u mediteranskom stilu, koja uvek lepo  izgleda.

Neka prvi utisak bude veličanstven. Postavite velike tegle ili žardinjere sa drvcima ili grmićima pored ulaznih vrata.

Napravite minijaturno jezerce kako biste oživeli nezanimljiv ugao u vrtu. Ovakvo mesto privući će životinjice, a omogućava i sađenje zanimljivih vodenih biljaka

Leje gube na intenzitetu boje kako prolazi leto. Planirajte unapred i posadite neke kasno cvetajuće biljke pored onih uobičajenih, ili posadite u tegli cveće koje ćete izneti kada vrt počne da posustaje.

U dno vrta postavite garnituru za sedenje ili senicu. Odaberite neku prozračnu strukturu pre nego teške, masivne konstrukcije, i to u boji koja se slaže sa okolnim zelenilom.

Dodatna mesta za sedenje su uvek dobrodošla, naročito kada imate više gostiju. Klupe sa prostorom za skladištenje ispod poklopca su vrlo korisne, kao i sanduci na koje možete da postavite jastuke.

Sprejom obojite drvene elemente u vrtu da biste dobili bojene akcente, ili ih ofarbajte u zeleno dok ih ne prekriju puzavice.

Dopustite deci da odaberu svoje stolice i stolić. Tako će im šareni elementi učiniti boravak na otvorenom mnogo privlačnijim.

Učinite običan vrtni plato zanimljivijim tako što ćete postaviti šareni nameštaj. Stolnjak u jarkim, veselim bojama uneće pozitivnu atmosferu, pogotovo ako ga uparite sa šarenim jastučićima za stolice.

Zvončići donose sreću, kažu stručnjaci za Feng šui. U svakom slučaju će zamaskirati zvukove automobila i napraviti atmosferu.

Ukrasite tegle i leje figuricama cveća i insekata na žicama ili štapićima.

Privatnost je veoma bitna, naročito ako na vaš vrt imaju pogled susedi s viših spratova. Ipak, visoko drveće će, osim pogleda, zakloniti i sunce, tako da preporučujemo izradu nadstrešnice preko koje ćete pustiti da izrastu ruže penjačice, loza ili klematis.

Upotrebite potporne elemente u obliku piramide ispod leja koje su u fazi rasta kako biste dobili bogatiji izgled dok se sasvim ne oforme.

Skrenite pažnju sa nezanimljivih zidova postavljanjem žardinjera i tegli s cvećem. Posadite cveće u jarkim bojama, a za senovite prolaze odaberite bele i svetlo-ružičaste cvetove.

Aromaterapija nije samo za kupaonicu. Mirisni vrt ima opuštajuće delovanje na organizam. Ruzmarin i lavanda su poznati po opuštajućim svojstvima, a mnoštvo je cvetnica koje će mirisati tokom celog leta.

lavanda srbija lavanda u

Održite viseće tegle svežim tako što ćete na dno postaviti stare tacne ili komad pvc vrećice. Ovo će sprečiti vodu da otiče. Zalivajte ih svakog dana, a ako su na mestima izloženim suncu i dva puta dnevno.

Trave su trenutno u trendu. U vrt unose boju, teksturu i eleganciju kada se povijaju na vetru.

Namamite ptičice i druge životinjice postavljanjem hranilica i posudica sa vodom.

Držite velike jastuke za stolice u plastičnim kutijama koje će ih štititi od vlage kada ih ne koristite.

Ukoliko nemate vremena za održavanje zahtevnih biljaka, posadite otporno žbunje koje će uneti boju u vrt, a neće zahtevati mnogo nege.

Kupite neke igre, npr. balote, ili pištolje na vodu za najmlađe.

Upotrebite reflektore da pažnju skrenete na neke fokusne točke u vrtu. Usmerite ih na drvo od dna stabla, ili iza neke velike upadljive biljke kako biste naglasili njenu siluetu.

Stvorite svetlucajući efekat tako što ćete provući nizove svetiljki, npr. onih za novogodišnje jelke, kroz krošnje i grmove. Isključujte ih noću zbog svetlosnog zagađenja koje može biti štetno po živi svet.

Suncobran je neophodan za letnje dane. Odaberite između platnenih i onih od trske ili bambusa.

Odvojite neki kutak u vrtu za najmlađe. Osigurajte im plastični alat i semenke otpornih brzorastućih biljaka kao što su suncokret, grah…

Upotrebite ogledala da optički uvećate mali vrt. Popularan trik je pravljenje luka od drvenih greda preko kojeg ćete pustiti da rastu ruže penjačice i slične biljke, a na njega postavite ogledalo koje će učiniti da izgleda kao da se vrt nastavlja kroz luk obrastao cvećem. Podjednako dobro izgleda i oslikani zid.

Kada birate tegle, imajte na umu da one od porozne gline isušuju mnogo brže nego plastične. Zato im unutrašnjost obložite plastičnom vrećicom, koju ćete prethodno izbušiti kako bi višak vode mogao da otiče. Metalne tegle se brzo zagrijavaju, tako da u njih sadite biljke koje su otporne na toplinu i isušivanje, npr. juke ili aromatično začinsko bilje.

Na dno jezerca postavite specijalnu podvodnu svetiljku koja će delovati noću magično i privlačiti vas da boravite u vrtu.

Dajte starim stolicama nov izgled tako što ćete ih prefarbati u neku tamniju, jarku boju. Ofarbajte i presvlake specijalnim bojama za tekstil.

Vrtna ljuljaška je i dalje neizostavan element za lenja popodneva.

Ubacite u vrt opuštajući zvuk vode tako što ćete instalirati malu fontanicu.

Nabavite lepu kanticu za zalivanje. Tako će vam ovaj posao biti pravi užitak, a biljke će biti zahvalne na redovnom obroku.

Napravite teraco. On ne mora biti povezan sa kućom, naročito ako je bašta okrenuta prema severu, a teraco je odmah pored kuće, jer će tada većinu vremena biti u sjeni i nećete u potpunosti iskoristiti sunčane dane. Zato odaberite neko sunčano mesto za postavljanje ploča, i napravite kamenu stazicu koja do njega vodi.

Mala drvena kolica uneće starinski šarm u svaki vrt. Na njih možete smestiti tegle sa cvećem.

Dekorativne skulpture životinja uneće humor i boju u vaš vrt.

Zvono, ali ono pravo, daće ulazu u vrt nostalgičnu notu.

Promenite izgled kućici za alat tako što ćete je prebojati. Možete se opredeliti za bilo koji dezen ili stil.

Prekrijte kućicu puzavicama.

Sklonite je od pogleda stabilnim paravanom na koji možete postaviti viseće tegle sa cvećem ili ga obojite.

čuvarkuća

Oživite dosadne pločice ili blokove. Izvadite nekoliko, premažite malterom ležište, i u vidu mozaika utisnite izlomljene pločice u drugoj boji, školjke ili kamenčiće.

Uložite u dobar roštilj. Tokom letnjh meseci ovo će sigurno biti najkorišteniji predmet u vrtu, a postaćete omiljeni domaćin među svojim prijateljima.

Velike tegle sa biljkama koje lako uspevaju i ne traže mnogo nege, kao što su npr. čuvarkuče, efektne su kada se izlože zasebno u sunčanim delovima vrta.

Pročitaj i ...

lipa drvo

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Ovih dana sve nas opija mirisom lipa koja cveta u našoj okolini. Osušite njen cvet za zimske dane.

Leave a Reply