Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Internet u poljoprivredi – kako pronaći kupca za proizvode

Internet u poljoprivredi – kako pronaći kupca za proizvode

Novo je doba, internet u poljoprivredi je snažno zakoračio i otvorio nove mogućnosti. Poljoprivreda je pretrpela velike promene jer je upotreba IT tehnologije olakšala posao mnogima. Sada mogu da prate razvoj biljaka, potrebe za vodom i razvoj bolesti sedeći u svojoj kući. Cene poljoprivrednih proizvoda imaju trend pada i naši poljoprivrednici što proizvedu nemaju mogućnosti da efikasno plasiraju i ostvare profit (koji će im omogućiti pristojan život i mogućnost da investira u u razvoj).

Jedna od mogućnosti je plasman proizvoda do krajnjeg potrošača uz pomoć interneta. Velika je mogućnost da zainteresujete potrošače i svoju ciljnu grupu, da Vam poklone poverenje i kupe Vaše proizvode.

Kako to uraditi? Pročitajte članak autora mast. inž. Igora Ristića i krenite hrabro u susret uspehu. Postanite neko ko će svoj proizvod pretvoriti u nasušnu potrebu potrošača. Budite izuzetni, proizvodite kvalitetno uz primerenu cenu.

Internet marketing u poljoprivredi

cink organsko rokovi sadnje biopesticidi folijarna prihrana organska djubriva povrtarstvo biofungicidi konkurs za sufinansiranje organska djubriva

Pod pojmom “Internet marketinške kampanje” podrazumevamo objedinjen proces istraživanja i kreiranja strategije Internet nastupa u odnosu na željene ciljeve.

Dobra strategija online nastupa može dati vrhunske rezultate koji u odnosu na utrošeni budžet mogu da budu i znatno uspešniji od klasičnih vidova marketinga. Ono što čini sinergijski efekat jedne kampanje na Internetu je integracija svih vidova online oglašavanja u jednu sveobuhvatnu strategiju nastupa, koja će dopreti do ciljne grupe, bez obzira na to gde provode vreme na Internetu.

Integrisana strategija online nastupa podrazumeva kombinaciju korišćenja društvenih mreža, Google servisa i Newsletter alata u pojedinačnoj meri koja odgovara ponašanju ciljne grupe, do čega se dolazi početnim istraživanjem.

Posle istraživanja ciljne grupe, pristupa se određivanju njihovih potreba i kreiranju strategije nastupa po kojoj ih nećemo “napasti” reklamom, već ćemo im prvo dati korisne informacije i zanimljivosti, koje će im pomoći da se opredele za ono što im nudimo.

Oglašavanje i reklamiranje na Internetu

Oglašavanje na Internetu predstavlja skup strategija i tehnika koje koriste Internet kao kanal poslovne komunikacije za podršku ostvarivanja generalnih marketinških ciljeva poljoprivrednih gazdinstava.

Reklamiranje na Internetu koristi principe koje nudi direktni marketing oslonjen na rast i razvoj telekomunikacija i informatičku tehnologiju. Internet oglašavanje i reklamiranje su zapravo interaktivni direktni marketing. Ova vrsta marketinga obuhvata, kako kreativni, tako i tehnički aspekt Interneta, uključujući dizajn, razvoj, reklame i marketing u konvencijalnom smislu reči.

Duboka i precizna fragmentacija tržišta koju omogućava Internet oglašavanje, a čiji je ishod „jedan čovek – jedan segment”, omogućava prelazak sa masovnog na mikromarketing.

Internet u poljoprivredi – nova šansa

Reklamiranje na Facebooku

Kako je Facebook postao najpopularnija i najkorišćenija društvena mreža, tako je postao i nezaobilazan deo Internet marketinga u Srbiji. Ovo je platforma na kojoj ljudi provode veliki deo svog vremena u okruženju koje im je poznato i u kome se osećaju prijatno i bezbedno.

jabuka borovnica

Uz dobro vođenu marketinšku kampanju, korisnici će se vezati za određeni proizvod, a usput i zabaviti.

Prednosti Facebook oglašavanja:

  • Postojanje dvosmerne komunikacije – vrlo važna pogodnost na Facebook-u je povratna informacija u vidu lajka, komentara, pitanja ili deljenja sadržaja sa stranice kojim korisnici iskazuju svoj stav o kampanji i brendu.
  • Pronalaženje najrelevantnije ciljne populacije – uz precizan sistem targetiranja Facebook oglasima, moguće je predstaviti poruku kampanje usko ciljanim grupama korisnika, a oni zauzvrat dobijaju informaciju o proizvodu/usluzi koja ih zaista zanima.
  • Plasiranje informacija u različitim oblicima – na različite načine se može ispoljiti kreativnost u kampanji – kroz tekstove, fotografije, embedovane linkove, video snimke.
  • Povećanje svesti o brendu je važno kako za poznate, tako i za nove brendove na tržištu. Uz dobro odabrane alate za oglašavanje na Facebooku, brzo se dolazi do ciljne populacije koja se upoznaje sa brendom i pretvara kvalitetnim sadržajem u populaciju potencijalnih potrošača.
  • Stvaranje lojalnog odnosa sa fanovima kroz kvalitetan sadržaj i atraktivne ponude koje će im biti prilagođene i zanimljive je jedan od glavnih ciljeva kampanje.

Pročitajte i: QR kod u službi prodaje

Facebook oglasi 

Glavne prednosti Facebook oglašavanja se ogledaju u mogućnosti brzog i lakog prenošenja poruke ciljnom auditorijumu, mogućnosti preciznog targetovanja ciljne grupe po geografskoj lokaciji, demografskim podacima i interesovanjima, mogućnosti određivanja učestalosti prikazivanja ovih poruka i mogućnosti praćenja detaljne statistike o broju dosegnutih korisnika, ceni klika i uspešnosti kampanje uopšte.

Facebook oglasi se mogu prikazati na News Feed-u korisnika kao Sponsored Posts ili sa desne strane u koloni jedan ispod drugog. Klikom na njih korisnik odlazi na Facebook stranicu brenda ili neku drugu adresu na internetu (npr. na web sajt). Jednom posebnom sinergijom – dobrim oglasom, kvalitetnom stranicom i dobrim sadržajem dobijamo željeni rezultat. Svako će kliknuti na oglas koji se po nečemu izdvaja od drugih i ukoliko stranica na koju oglas vodi pruža konkretne informacije i još poneki zanimljiv sadržaj vezan za proizvod (što je deo kampanje koja se bavi kreiranjem i osmišljavanjem postova na stranici), korisnik će tu rado provesti neko vreme, lajkovaće stranicu, a ukoliko mu se vaši proizvodi nisu trenutno potrebni, sigurno će vas se setiti sledeći put kada mu zatreba proizvod koji nudite.

 mast. inž. Igor Ristić

 

Pročitaj i ...

blitva organski cvekla u leto lisnata cvekla

Lisnata cvekla – jestivi list i koren tokom cele godine

Fotosinteza stvara brojna jedinjenja koja nam trebaju za dobro zdravlje, zato je lisnata cvekla pravi izbor.