Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Novo kod nas mikropovrće tokom cele godine

Novo kod nas mikropovrće tokom cele godine

Puno vitamina i minerala, a novo kod nas – mikropovrće koje možete gajiti na prozorskoj dasci. Potrebna je temperatura oko 20 C, umereno vlaženje i za 15 dana iz supstrata imate biljku punu ukusa koja će Vas čuvati od prehlade tokom zime.

MIKROPOVRĆE ZA ZIMSKE DANE – Savetodavac za povrtarstvo Dipl. inž. Dragan Mijušković

Gajenje mikro povrća poslednjih godina postaje sve popularnije kako u svetu tako i kod nas u Srbiji. Mikro povrće su mladi izdanci povrća koji se koriste u ishrani, oni su veći od klica a manji od rasada. Najčešća visina u trenutku korišćenja je od 2,5-10 cm u zavisnosti od biljne vrste. Odlika ovog malog povrća je intezivan ukus, odlikuje se nežnošću, sočnošću i visokim sadržajem vitamina (C, E i K) kao i mineralima, vlaknima, aminokiselinama, hlorofilom i proteinima.

Novo kod nas – mikropovrće

Gajenje mikropovrća je jednostavno, čak može da se gaji i na prozorskoj dasci. Najpodesniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svetlost), u nedostatku dnevne svetlosti možemo primeniti i dopunsko veštačko osvetljenje, kako se biljčice ne bi izduživale i bile podložne bolestima i bile što kvalitetnije. Najčešće u ishrani se koriste razne salate, kres salata, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz semena, rukola, spanać, cikorija, dragoljub i druge vrste. Najukusnije su kupusnjače a kulinari najčešće za dekoracije primenjuju mikropovrće crvene boje.

Za gajenje mikropovrća možete izabrati povrće od kojeg se za jelo koristi stabljika i list, kao što su: grašak, bela rotkva – japanska ili cvekla. Ove biljke gajimo radi malih hrskavih izdanaka kao i predivnog izgleda. Salata, rukola, potočarka, kres salata, idealne su za ovakav način gajenja, mogu se gajiti i neki miksevi, kombinacije ovog mikropovrća. Začinske biljke koje su idealne za ovo gajenje i brzo rastu su: bosiljak, korijander, gorušica a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub. Seme koje upotrebljavamo mora biti kvalitetno, netretirano hemijom, poželjno da potiče iz organske proizvodnje kako bi nam i mikropovrće bilo što kvalitetnije.

Mikropovrće je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenog povrća i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma kao i jačanje imuniteta. Za uspešno gajenje neophodna je plitka posuda koju punimo supstratom, ove posude trebale bi da budu najmanje 8 cm i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode). Supstrat treba da ima određeni kvalitet – supstrat namenjen za gajenje rasada na organski način. Debljina sloja supstrata da se kreće od 4-6 cm i najčešće zavisi od veličine semena. Pre setve supstrat zalivamo vodom, setvu obavljamo gusto, ali ne sme ni pregusto. Posejano seme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mikropovrća treba da je oko 20ºC. Zalivanja vršimo prskanjem najčešće fajtalicama ili manjim prskalicama, jer klasično zalivanje može da spere tanak sloj supstrata. Foliju stavljamo kako bi zadržavala vlagu u zoni semenke i osiguralo bolje nicanje.

Mikropovrće zalivamo redovno ali nikako ne prevlaživati jer može doći do pojave buđi i propadanja mikropovrća. Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10-15 dana. Berbu obavljamo ručno makazama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost i sve veći značaj, jer sa malim količinama hrane naša tela dobiće mnogo hranivih materija jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakna.

Pročitaj i ...

setva sadnja pravilan rasad nega topla leja dezinfekcija supstrata biofumigatori supstrati za zalivanje rasada bolesti korena

Setva i sadnja povrća – predsetveno đubrenje

Predsetveno đubrenje često nije dovoljno, ako ste propustili da to uradite u jesen. Analiza zemljišta PRVO!