Najnovije vesti
Početna » ORGANSKA » Organsko seme je uslov sertifikacije proizvodnje

Organsko seme je uslov sertifikacije proizvodnje

Organsko seme – Kvalitet i poreklo semena je od izuzetnog značaja u organskoj proizvodnji. Seme treba da je organski gajeno i da potiče iz kraja u kome se nalazi povrtnjak.

Tada će uz sve ostale mere, prinos povrća i njegov kvalitet biti onakav kakav očekujemo. Seme je začetak male biljke pun hranljivih materija zaštićen tvrdom opnom. Čuvano na suvom ostaće u stanju mirovanja ili živo, odnosno sposobno za klijanje, tokom jedne ili više godina u suvom I hladnom prostoru. Kada se seme izloži dejstvu vlage i toplote, ono počinje da upija vlagu, bubri, pukne i dozvoli klici biljke da počne da raste. Ako koristimo seme iz starih zaliha, obratićemo pažnju na njegovu klijavost. Naime, klijavost semena je ograničena i često zavisi od uslova čuvanja.

Organsko seme je uslov sertifikovane organske proizvodnje

Klijavost nekih najčešće gajenih vrsta povrća:

1-2 god: kukuruz šećerac, praziluk, vlašac;

2-3 god: šargarepa, crveni luk, peršun;

3-4 god: salate, spanać i endivija;

4-5 god: kupus, radić, rotkvice, cvekla, paradajz;

5-6 god: boranija, grašak, pasulj, krastavci, tikvice, dinje, celer.

Organsko seme je uslov sertifikacije   

Ukoliko nismo sigurni u kvalitet semena za setvu, lako možemo napraviti sledeću probu: Na stakleni tanjir stavimo komadić filter – papira koji smo dobro navlažili vodom. Za to može poslužiti I pamučna vata ili mekaniji peškir. Na navlaženi materijal staviti deset semenki. Tanjir staviti na toplo mesto, stalno održavajući vlažnost. Kod semena dobre klijavosti 7 – 8 semenki bi trebalo da proklija. Ukoliko isklija i 5 semenki, to je još uvek zadovoljavajuća klijavost, tako da isprobano seme može da se koristi.

Autor Snežana Ognjenović

Organska proizvodnja u Srbiji je tek u “vrtiću” – država daje minimalne subvencije, promet proizvoda je donekle olakšan u Beogradu – Blok 44 – Pijaca organske hrane održava se tokom zimskih meseci svake subote u mesecu. U ponudi su sertifikovani organski proizvodi kao i proizvodi iz perioda konverzije. Radno vreme pijace je subotom od 8.00 do 14.00 časova i u Novom Sadu – tezge na Ribljoj pijaci. U Evropi se prodaja organski gajenih proizvoda meri stotinama miliona eura.

Pročitaj i ...

krompirova zlatica moljac krompira

Krompirova zlatica – zaštita u pravo vreme rešava sve

Najveća štetočina krompira je krompirova zlatica koja može da uništi biljku i tako ostavi uzgajivača bez berbe.