Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Seme paradajza odlučuje o prinosu i kvalitetu

Seme paradajza odlučuje o prinosu i kvalitetu

Mnogi se odlučuju da gaje rani paradajz i tada posebno seme paradajza mora biti kvalitetno. Veoma je važno posejati kvalitetno seme jer će, uz pravilnu negu, se ostvariti pozitivan finansijski efekat. Kako sada uradimo, to će umnogome odrediti naš rezultat na kraju uzgoja.

Priprema semena za setvu

Ujednačenost nicanja semena obezbeđuje ujednačenost rasta mladih biljaka. Ujednačeno iznikao rasad u isto vreme prolazi kroz fenološke faze, u isto vreme se podudaraju potrebe biljaka prema određenim uslovima. Seme za setvu treba da bude ujednačeno po veličini i težini. Preporučljivo je da se seme pre setve dezinfikuje. Dezinfekcijom semena obezbeđuje se u velikom procentu zaštita semena od virusnih i bakteriskih bolesti.

Zasejavanje

paradajz seme plastenik

Paradajz zavisno od reona seje se od 10. januara do 5. februara. Proces proizvodnje rasada traje oko 50 – 60 dana. Za setvu 1 m2 potrebno je 8 -10 grama semena, odnosno na 1 metar kvadratni se uzgaja oko 800 -1.000 biljaka. Seme se seje u drvenim sandučićima  45 x 35 sm, dubine 8-10 sm. Ili u plastilnim kontejnerima svaka semenka posebno. Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5 – 2 cm. komposta.

Sandučići ili kontejneri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida. Seme paradajza niče za 5 – 6 dana.

Nicanje

Pojava biljaka je momenat nicanja paradajza i predstavlja kritičan moment kod proizvodnje rasada. Pojavom kotiledonih listova temperatura vazduha mora se sniziti na 15 – 16 C dnevna i 12-13 C noćna i smanjiti vlažnost zemljišta.

Paradajz seme – Posle nedelju dana temperatura treba da se poveća na 18 – 20 C dnevna kada je sunčano vreme i 16 – 18 C kada je oblačno vreme i noćna 14 – 16 C.

U ovom momentu može doći do padanja rasada i dobro bi bilo da se takav rasad zasuši naknadno zalije rastvorom cineba ili još bolje previkurom. Neophodno je intenzivno provetravanje. Oko 20 dana od nicanja rasad se gaji u sandučićima ili u kontejnerima i onda mora da se pikira.

 Dr. Mijodrag Đorđević

 Izvor: PSS Leskovac

 

Pročitaj i ...

rasad zeolit rani kupus setva kupusa kupus kasni pikiranje rasada kupus u leto plodored

Rasad zeolit za konačan uspeh

Za bolji rast i brži razvoj mladih biljaka je potrebno uneti zeolit u tle.

Leave a Reply