Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Prihrana pšenice na kiselim zemljištima – KAN

Prihrana pšenice na kiselim zemljištima – KAN

Na zemljištima sa pH vrednošću ispod 5 (a takvih je u Kolubarskom okrugu oko 70%) prihranu pšenice obavezno treba obaviti KAN-om. KAN ili krečni amonijum nitrat se proizvodi iz rastopljene mase 94-95% amonijum nitrata i fino mlevenog kalcijum karbonata ili kalcijum karbonata i magnezijum karbonata. Rastopljena masa krečno amonijačne šalitre se granuliše u granulacionim tornjevima. Granule su veličine od 2 – 5 mm. Krečnjak treba da je velike čistoće i fino samleven, jer je potrebno napraviti mešavinu koja sadrži 40 kg kalcijum karbonata i 60 kg amonijum nitrata.

Prihrana pšenice

Danas se KAN proizvodi sa 27% azota u amonijačnom i nitratnom obliku i 8% kalcijum karbonata. Proizvodi se u granulama i lako se manipuliše njime pri primeni. Đubrivo je različite boje, što zavisi od boje krečnjaka. Rastvorljivost amonijum nitrata u vodi je velika, ali ostaje kalcijum karbonat koji se slabije rastvara. Pri dužem stajanju, pošto je jako higroskopan upija vlagu i zgrudvava se pa se mora čuvati u suvim prostorijama u polietilenskim vrećama.

KAN se može primeniti na svim zemljištima, ali zbog kalcijum karbonata treba ga koristiti na kiselim zemljištima prvenstveno. U kiselim zemljištima kalcijum karbonat se rastvara i đubrivo deluje fiziološki alkalno.

dipl. ing. Snežana Stojković-Jevtić

 

Pročitaj i ...

Setva kukuruza – optimalni rokovi setve

Setva kukuruza je u toku. Vreme je optimalno, ali koliko zrna po hektaru posejati? Izračunajte sami.