Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Prihrana pšenice na kiselim zemljištima – KAN

Prihrana pšenice na kiselim zemljištima – KAN

Na zemljištima sa pH vrednošću ispod 5 (a takvih je u Kolubarskom okrugu oko 70%) prihranu pšenice obavezno treba obaviti KAN-om. KAN ili krečni amonijum nitrat se proizvodi iz rastopljene mase 94-95% amonijum nitrata i fino mlevenog kalcijum karbonata ili kalcijum karbonata i magnezijum karbonata. Rastopljena masa krečno amonijačne šalitre se granuliše u granulacionim tornjevima. Granule su veličine od 2 – 5 mm. Krečnjak treba da je velike čistoće i fino samleven, jer je potrebno napraviti mešavinu koja sadrži 40 kg kalcijum karbonata i 60 kg amonijum nitrata.

Prihrana pšenice

Danas se KAN proizvodi sa 27% azota u amonijačnom i nitratnom obliku i 8% kalcijum karbonata. Proizvodi se u granulama i lako se manipuliše njime pri primeni. Đubrivo je različite boje, što zavisi od boje krečnjaka. Rastvorljivost amonijum nitrata u vodi je velika, ali ostaje kalcijum karbonat koji se slabije rastvara. Pri dužem stajanju, pošto je jako higroskopan upija vlagu i zgrudvava se pa se mora čuvati u suvim prostorijama u polietilenskim vrećama.

KAN se može primeniti na svim zemljištima, ali zbog kalcijum karbonata treba ga koristiti na kiselim zemljištima prvenstveno. U kiselim zemljištima kalcijum karbonat se rastvara i đubrivo deluje fiziološki alkalno.

dipl. ing. Snežana Stojković-Jevtić

 

Pročitaj i ...

inokulacija semena pravilno košenje lucerka jesenja

Inokulacija semena za bolje otkose lucerke tokom godine

Inokulacija semena je dobra mera za dobar prinos na njivi. Kvržične bakterije će osigurati dobar rast biljaka.