Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Uljna tikva gajenje na zahtev potrošača

Uljna tikva gajenje na zahtev potrošača

Potrošači sve više traže zdravstveno bezbedne namirnice koje će doprineti njihovom zdravlju – jedna od njih je uljna tikva – RAZMISLITE o gajenju. U novi trend uzgoja na naša polja dolazi ULJANA TIKVA. Poslednjih godina sve se više širi gajenje posebne forme obične tikve (cucurbita pepo), koja se naziva uljana tikva i gaji se zbog semena bogatim uljem. Poznate su dve forme uljane tikve:

  • uljana tikva sa ljuskom i
  • uljana tikva-golica, čije seme nije obloženo čvrstom ljuskom.

Domaći sortiment se sastoji od uljane tikve – golice  “Olinka” i uljane tikve sa ljuskom “Olivija” stvorene u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novam Sadu (Dr. janoš Berenji).

 Karakteristike uljane tikve

Uljane tikve “Olivija” i “Olinka” se karakterišu visokim prinosem svežeg ploda (40-50 t/ha) i  suvog zrna (600-800 kg/ha) kao i visokim sadržajem ulja u zrnu (45-47%).

Manji prinos ulja je adekvatno konpenzovan višom cenom tikvinog ulja u poređenju sa ostalim nerafinisanim uljima. Litar ovog ulja na tržištu Nemačke iznosi 40 EUR. Gajenje uljane tikve dobija poseban značaj u inicijativi da smanji gajenje “masovnih kultura” kao što je npr. pšenica i da se poveća udeo tzv.”alternativnih kultura” čija je proizvodnja radno intenzivnija, ali su ovi proizvodi mnogo alternativniji na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Proizvodnja

 Uljna tikva-golica se uglavnom gaji u čistom usevu. Osnovna obrada – oranje u jesen na 25-30 cm. Dobro reaguje na đubrenje stajnjakom – zaorati 30-50 t/ha nezgorelog stajnjaka u jesen.

Mineralna đubriva se unose prilikom predsetvene pripreme u količini 400-500 kg/ha. Setva se obavlja krajem aprila ili početkom maja pneumatskom sejalicom. Preporučen međuredni razmak je 140 cm.,a rastojanje u redu 70 cm. Nega useva se sastoji od međuredne obrade i okopavanja, sve dok loze ne pokriju zemlju. Povoljna je okolnost da uljana tikva u našim uslovima nema ekonomski značajnih bolesti pa ni štetočina,

 Od bolesti treba pomenuti trulež ploda (prouzrokovač colletrotrichum lagenarijum-Atraknoza) i viroze.

Trulež ploda je rezultat prevelike količine padavina u završnom delu vegetacije. Moguće je samo preventivno tretiranje preparatima  Cineb i Benlate.

Viroze su opasno novo oboljenje koje se ne prenosi semenom već lisnim vašima. Problem viroza se rešava otpornim sortama na čijem se stvaranju intenzivno radi u Institutu.

Uljna tikva gajenje na zahtev potrošača

Imajući u vidu da se uljana tikva u principu ne tretira nikakvim pesticidima, time se zadovoljavaju principi ekološke proizvodnje – da se proizvede seme bez ostatka hemikalija. U cilju “označavanja” ekološke proizvodnjena zapadnom tržištu neophodno je da se proizvodnja odvija pod nadzorom službe ovlašćene za izdavanje zvaničnih serifikata o ekološkoj proizvodnji,po čemu naši proizvođači nisu dovoljno obavešteni. Naknadna sertifikacija proizvodnje nije moguća.

Dipl. ihg. Ljiljana Jeremić

 Dipl. ing. Miodrag Simić

PREDNOSTI ulja od tikve su brojne:

deluje posebno blagotvorno na ljudsko zdravlje. Ulje sadrži belančevine, ugljenehidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E.

Vrlo pozitivno deluje na prostatu, reguliše mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem kašičice ulja dnevno. U nekim zemljama (Bugarska,  Rumunija, Turska i Ukrajina) ima mali procenat bolesti prostate jer su tamo bundevine semenke deo redovite prehrane.

Osim preventivnog i lekovitog delovanja na prostatu bučno ulje ima i druga pozitivna svojstva i delovanja: smanjuje holesterol u krvi, stoga deluje kao prevencija od arteroskleroze; poboljšava imunološki sustav, pozitivno utiče na vid, pozitivno utiče na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Nadalje, bučno ulje povoljno deluje na crevnu floru, povoljno deluje na ten kod dece sklonih ekcemima, i konačno, povoljno deluje na plodnost kod odraslih.

No, osim lekovitih svojstava bučnog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu aromu te se ubraja u “delikatesno ulje”. To je prirodan i zdrav proizvod sa izvanrednim ukusom i aromom, dobijen hladnim ceđenjem semena bundeve, a često se kombinuje sa semenkama suncokreta. Obiluje nezasićenim omega-3 i omega-6-masnim kiselinama. Preporučuje se upotreba: 1-3 čajne kašičice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuvanim prilogom.

Pročitaj i ...

polegla pšenica dan polja delta kvalitet pšenice

Novi rod pšenice dovoljan i za izvoz na jesen?

Za tri nedelje počinje žetva pšenice - cena 16 dinara za kilogram? Kvalitet - tek će se videti pri otkupu.

Leave a Reply