Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Balans hraniva je važan za zdravlje životinja

Balans hraniva je važan za zdravlje životinja

pravilna
 Balans hraniva za tov

Za dobrobit životinja potreban je optimalan balans hraniva tokom sezone. Kako bi se održalo dobro zdravlje kod gajenih životinja mora se održavati pravilan bilans između alkalnih ili bazičnih jedinjenja i kiselih jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima.

Neki minerali, kao fosfor, hlor i sumpor, su po reakciji kiseli, dok su drugi, kao kalcijum, natrijum, kalijum i magnezijum, alkalni. Odnos bazičnih i kiselih delova u krvi često mnogo varira. Zbog toga je sreća što je organizam vrlo sposoban da održava neutralnost krvi uprkos znatnim razlikama kod uzimanja alkalija i kiselina u hrani.

Organske kiseline, kao što su mlečna i sirćetna, u silaži nemaju tendenciju da stvaraju kiselu reakciju u telu. Ako se one potpuno oksidišu one daju samo ugljendioksid i vodu.

Balans hraniva je važan za zdravlje životinja

Domaće životinje, naročito preživari, imaju veliku sposobnost za proizvodnju amonijaka u telesnim tkivima u svrhu neutralisanja svakog običnog viška kiseline. Zbog toga, izvesne količine kiseline koja se može nalaziti u običnom obroku, nije štetna ako obrok obezbeđuje dovoljne količine kalcijuma i drugih bitnih minerala. Samo onda kada se silaža konzerviše s fosfornom kiselinom ili drugim mineralnim materijama, obično je potrebno da se posveti pažnja kiselo-bazičnom bilansu obroka. Kod davanja takve silaže treba davati krečnjak ili smešu mlevenog krečnjaka i natrijum bikarbonata.

Dovoljno je dokazano da trajno davanje odličnih količina kukuruzne silaže kravama muzarama, u toku više godina, nema nikakvog štetnog efekta, mada silaža ima znatnu količinu organske kiseline.

dip. ing. stočarstva Bilal Tajić

Pročitaj i ...

masti u mleku uticaj hrane

Uticaj hrane na ukus i miris mleka i mlečnih proizvoda

Neprijatan ukus mleku daju neke uljarice - uljana repica, zatim i lišće i glava šećerne repe, stočni kelj.

Leave a Reply