Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Domaće kobasice i dobar alat za njih CLAIR

Domaće kobasice i dobar alat za njih CLAIR

Najbolje su domaće kobasice, koliko ste puta ovo čuli? Zima je godišnje doba slavlja i veselja. Svinjokolji su počeli, prave se domaće šunke i kobasice. Kobasice su rado viđene na trpezi. Potrebno je pravo majstorstvo spremiti smesu za kobasice, dobro ih odimiti, pravilno spremiti da sazru. Treba spomenuti da je mast tradicionalan i nužan sastojak u kobasici, jer pomaže u vezanju različitih sastojaka i sudeluje u stvaranju specifičnog ukusa kobasice. Osim toga, bez masnoće postaju pretvrde, pogotovo ako se pohranjuje više nedelja u posebnu prostoriju radi proizvodnje trajne kobasice. Ipak, treba paziti da se u kobasice ne stavlja prekomerna količina masti (više od 30 posto), jer je udeo od 10 do 20 posto masnog tkiva dovoljan za proizvodnju domaće kobasice

  Kada dođe vreme slavlja najlepše je poslužiti domaće. Za to Vam treba domaće suvo meso i ODLIČAN nož, mašina za mlevenje mesa.

elektri?ni ?uvar
KVALITETAN ALAT

Firma CLAIR Vam nudi upravo takve noževe čuvene kompanije”WENGER”.

Pozovite  065 8575538 ili pišite na  e-mail: clair@eunet.rs

Alberta Ajnštajna 2, Novi Sad

Za kobasice se najviše koristi tvrđi spoljni sloj masnog tkiva svinja, a unutrašnji mekani deo za pečenje salenjaka. Osim toga, neke vrste kobasica mogu se pripravljati i s goveđim masnim tkivom – lojem (goveđe kobasice). Glavna je razlika između ovih dveju vrsta masnih tkiva je u tome što goveđi loj sadrži više zasićenih, a svinjska mast pak više nezasićenih masnih kiselina. Ipak, goveđi loj se na nižim temperaturama lakše topi od svinjske masti. To je vrlo bitno kod dimljenja kobasica, jer se loj počne topiti pri temperaturi od 240 C. Stoga, ako pripravljamo kobasice s pretežnim udelom goveđeg mesa i pritom dodajemo loj, trebamo paziti da temperatura hladnog dimljenja ne pređe spomenutu vrednost. U suprotnom će se loj otopiti i prodreti iz nadeva na površinu,što se negativno odražava na kasnije zrenje kobasica. Isto vredi i za ovčji loj, koji se može koristiti pri izradi kobasica s pretežnim udelom ovčjeg mesa.

DOMAĆE kobasice   i dobar alat za njih CLAIR

Creva za kobasice

Osnovno obeležje kobasica je crevo ili ovitak čija je temeljni zadatak održavanje proizvoda u obliku i veličini koji su svojstveni pojedinim vrstama kobasica. Njegova uloga je da štiti kobasicu od spoljnih uticaja, omogućuje isparavanje vode iz nadeva i prodiranje dima u nadev. Osim toga, ovitak mora biti nepropustan za mast.

Ovici se dele na prirodne i umetne, pri čemu se za izradu kobasica za vlastite potrebe u kući najviše koriste prirodni ovici. U tu svrhu donedavno su se većinom trošili prirodni ovici poreklom od svinja nakon tradicionalnog klanja. Danas se situacija u tom pogledu znatno izmenila, jer kod nas postoji proizvođači  prirodnih konzerviranih creva, koji svoje proizvode nude većinom na glavnim gradskim pijacama. Pri tom treba istaći da sve vrste prirodnih creva dolaze u prodaju konzervirana u soli i na osnovu kalibracije razvrstavaju u više grupa. Pod kalibrom, naime, podrazumevamo promer svežega naduvanog creva u milimetrima.

Tako se ovčija creva razvrstavaju u 7 grupa, pri čemu se za izradu kobasica u kući najčešće koriste tanka creva promera 20 – 22 i 24 – 26 mm.

Svinjska creva razvrstavaju se kao uska (do 28 mm), srednje široka (28 – 34 mm), široka (više od 34 mm).

Goveđa tanka creva, prema promeru se razvrstavaju kao uska (do 38 mm), srednje široka (38 – 40 mm) i široka (više od 40 mm).

Goveđa debela creva razvrstavaju se kao uska (do 50 mm) i široka (više od 50 mm).

Nabavljena prirodna konzervirana creva režemo na delove dugačke otprilike 1 – 1,5 m i isperemo pod mlazom mlake vode, kako bismo uklonili suvišak soli. Zatim ih stavimo u posudu s hladnom vodom i ostavimo da se namaču oko pola sata. Nakon toga uzmemo jedan kraj creva, stavimo ispod mlaza slavine i dobro isperemo unutrašnjost. Dobro oprana creva od soli još jednom pre nadevanja potopimo u  5% otopinu sirćetne kiseline, tako da na šolju vode dodamo otprilike 1 supenu kašiku sirćeta. Otopina omekša crevo i učini ga podatnijim za nadevanje i konačno oblikovanje gotovih parova kobasica. Osim toga, potapanje creva pre nadevanja u sirćetnu otopinu sprečava stvaranje plesni na kobasicama tokom sušenja odnosno zrenja. Creva ostavimo u sirćetnoj otopini sve dok ne budemo spremni za nadevanje, pri čemu ih neposredno pre punjenja još jednom nakratko isperemo u čistoj vodi. Osim sirćetne kiseline, možemo upotrebiti i druge vrste organskih kiselina koje nisu štetne za ljudsko zdravlje. Stoga se u opisanu svrhu može upotrebiti vodena otopina limunske ili mlečne kiseline u istom postotnom odnosu kao i vodena otopina sirćetne kiseline.

Izvor: Gospodarski list

Pročitaj i ...

škotsko goveče

Škotsko goveče – prednost za ekstenzivan uzgoj

Za uzgoj u organskoj proizvodnji mesa idealan izbor, otporna na bolesti, malo zahteva - meso izuzetnog kvaliteta.

Leave a Reply