Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Plodnost bika , merila njegovog kvaliteta plodnosti

Plodnost bika , merila njegovog kvaliteta plodnosti

bikVeštačko osemenjavanje je standaro ali kako meriti plodnost bika, merila plodnosti se vrše na tri načina.  Normalna proizvodnja sperme, sa adekvatnim kapacitetom oplođavanja i sposobnost bika za parenje, predstavljaju osnovne faktore plodnosti muških grla goveda i drugih vrsta farmskih životinja. Postoje tri indirektna načina koja se koriste kao kontrola, odnosno merila reproduktivne sposobnosti bika.

 1. Procenat bremenitosti baziran na proporciji životinja koje su ostale gravidne posle prvog osemenjavanja u periodu od 30-60 dana, veoma se primenjuje u govedarstvu, kao merilo vrednosti bika, pri upotrebi kako sveže, tako isto i zamrznute sperme. Kod mlečnih krava, procenat bremenitih grla posle prvog osemenjavanja iznosi 50-65%, kod tovnih rasa 60%, kod ovaca 65%, kod svinja 85-90%.

 Plodnost bika, merila njegovog  kvaliteta plodnosti

2. Participacija bika i mužijaka ostalih farmskih životinja, kao merilo reproduktivne vrednosti, zasniva se na odnosu ili procentu ženskih grla, kod kojih se ne povraca polni nagon tj estrus sa ovulacijom, posle parenja u specifičnom periodu 30-60 dana.

Taj procenat se kreće kod krava oko 70%, ovaca 65% i svinja 95%. Najveći broj organizacija za veštačko osemenjavanje upotrebljavaju ovaj metod da poprave plodnost njihovih bikova.

3. Najkorisnije merilo za reproduktivnu sposobnost bika jeste osemenjavanje za proizvodnju žive teladi. U dobro gajenim stadima, koristi se 1,6 doza osemenjavanja po teletu, ako se upotrebljava sperma visoko kvalitetnih bikova, za prosečna stada 2 osemenjavanja, dok u zapatima gde se gaje u nešto slabijim uslovima, krave koncipiraju u 91% slučajeva u proseku sa 3 servisa tj 3 osemenjavanja.

Marko Veljković

 Diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo

Pročitaj i ...

vino od jabuka jabuke naša

Jabukovo sirće u ishrani životinja čuva zdravlje

Jabukovo sirće doprinosi zdravlju gajenih životinja i podstiče plodnost i mlečnost krava i svinja dojilja.

Leave a Reply