Tuesday 18.02.2020.
Najnovije vesti
Početna » TURIZAM » Uzgoj školjki u Crnoj Gori – Hedonist magazin

Uzgoj školjki u Crnoj Gori – Hedonist magazin

Uzgoj školjki u Crnoj Gori – Leto je tu, iza ćoška. Sećamo se mora i divnih jela. Školjke su mi omiljene. Divan tekst Hedonist magazina, hvala.

uzgoj školjkiMušule su red školjki (lat. Lithophaga), koje su ” Kamenojedi “. Ovaj naziv su dobile zbog svoje mogućnosti da buše rupe u krečnjačkim stenama. Dok okreću svoju ljušturu, rupe buši uz pomoć žlezda u plaštu, koje luče kiseli sekret.
Uzgoj školjke Mušula između Herceg Novog i Kotora u Crnoj Gori. Specijalno za Agro Infotel iz Crne Gore “Hedonist magazin”. foto: Hedonist magazin

 

Mali dodatak Agro infotela – recept za pripremu mušula:

Da se vratimo u mesec juli, u Herceg Novi, na terasu uz more i lagani povetarac sa pučine, čašom vina u ruci i veselo društvo…

Mušule s bademima

Potrebni sastojci

2 kg svežih mušula ( dagnj )
4-5 kašika naseckanih badema
1 kašičica mlevene ljute paprike
1 kašičice slatke mlevene paprike
2 kašičice sitno seckanog peršina
2 čena belog luka
malo soli
maslinovo ulje

Priprema:

Kada školjke dobro operete pod mlazom vode, uzmite samo zatvorene školjke i ostavite ih da se ocede. Poklopljeni lonac sa vodom i školjkama kuvajte 10-ak minuta dok se ne otvore. Zatvorene bacite. Skinite gornji poklopac mušule i poređajte ih u posudu za pečenje ili vatrostalnu posudu. Pecite ih sa pripremljenim bademima i belim lukom na 200° C oko 10 minuta..

SMESA SA BADEMIMA : Iseckajte bademe sitno, zatim ih pomešajte s naseckanim belim lukom, svežim peršunom, mlevenom crvenom slatkom i ljutom paprikom i 3-4 kašike ( supene ) maslinovog ulja. Smesu rasporedite po mušulama i pecite oko 10 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Poslužite uz crveno vino.

Prijatno

foto Hedonist magazin

Uzgoj školjki u Crnoj Gori

Pročitaj i ...

ibar veseli spust

Ibar – Veseli spust za hrabre 30. jun 2019.

Najlepše je biti na reci u leto zato Veseli spust je prava prilika za to. Dobrodošli