Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Jabuke napada plava trulež ploda u hladnjači

Jabuke napada plava trulež ploda u hladnjači

Tokom sledećih 6 – 8 meseci jabuka se čuva u hladnjačama ali jabuke napada plava trulež plodova koja može da nanese ogromne štete.

Plava trulež ploda jabuke (Penicillium expansum) – Milenko Gavrilović, dipl.inž. PSSS Srbija

Ova bolest nije tako značajna u voćnjaku, ali je veoma važna u skladištima i ubraja se u najteže vidove truleži plodova. U magacinima gde je ova trulež široko zastupljena oseća se karakterističan miris na plesni.

Početak bolesti se manifestuje u vidu kružnih vodenastih pega svetlo smeđe boje u okviru koje dolazi do razlaganja tkiva. U uslovima povoljne vlažnosti, na površini zahvaćenog dela ploda dolazi do formiranja sporonosnih organa koji su plavo zelene boje. U trulim plodovima dolazi do stvaranja poznatog mikotoksina koji se zove „paulin“ pa se ovakvi plodovi ne preporučuju za korišćenje u ishrani čak i ako se ostrani deo sa simptomom truleži. Ovaj parazit u plodove prodire uglavnom kroz povrede, ali može ostvariti zarazu i kroz prirodne otvore – lenticele.

Jabuke napada plava trulež

Ustanovljeno je da se otpornost neoštećenih plodova na zarazu kroz lenticele tokom skladištenja znatno povećava u zasadima koji su dobro osunčani, a plodovi ubrani u odgovarajućoj zrelosti. Česta je pojava da se uzročnik plave truleži nastanjuje kao sekundarni parazit na plodovima koji su već oštećeni gljivom Glomerella cingulata i sl. Ovaj parazit je veoma prilagodljiv i može da ostvari zarazu već pri temperaturi od 0 C. Pri nižim temperaturama u skladištu se sporo razvija, ali kada plodovi budu izloženi nešto većoj temperaturi, trulež brzo napreduje. Najosetljiviji su prezreli plodovi i oni koji su dugo uskladišteni kao i plodovi koji su mehanički oštećeni ili nagnječeni.

Parazit se može dugo održavati na trulim i odbačenim plodovima, koje ne treba bacati bilo gde, već ih treba odlagati u iskopane rupe u zemlji, a nakon toga zatrpati.

Pročitajte i:      Pravilno skladištenje jabuka

visoki kvalitet pollino agrar konkurs za delta agrar skladištenje jabuka jabuke u silosi hladnjače jabuka manje

Od mera borbe protiv plave truleži preporučuje se redovna dezinfekcija skladišnog prostora pre unošenja roda jabuke, dezinfekcija opreme za klasiranje i pakovanje. Dobri rezultati se postižu i primenom fungicida u voćnjaku dve nedelje pre berbe kada se ujedno suzbijaju i uzročnici drugih vrsta truleži.

Zbog mogućnosti prelaska sa jednog na drugi plod, tokom skladištenja se obavezno sprovodi povremeno prebiranje plodova pri čemu se odstranjuju svi truli plodovi.

Pročitaj i ...

nova sorta maline

Nova sorta maline Enrosadira za nova tržišta i želje kupaca

Nove navike potrošača i nova sorta maline Enrosadira koja je pravi odgovor na njihove zahteve.