Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Žilogriz se sprema za polaganje jaja

Žilogriz se sprema za polaganje jaja

Žilogriz se sprema za polaganje jaja, vreme je za zaštitu. Ukoliko se u višnjicima ne primene sredstva zaštite štete mogu biti fatalne – krčenje voćnjaka !!! Koristite Lambdex, Decis expert.

PREPORUKA PIS SRBIJA

Oprez proizvođačima! U zasadima višanja na grančicama i stablu uočava se prisustvo odraslih jedinki žilogriza. U toku je period dopunske ishrane kada je potrebno sprovesti mere zaštite!

Žilogriz ( Capnodis tenebrionis ) predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina koštičavih vrsta, a najštetnija je na višnjama. U našem regionu masovno je krčenje zasada usled napada žilogriza.

Prezimljava u stadionu larve (u drvetu) ili u stadionu odraslog insekta na raznim skrovitim mestima. U proleće dolazi do aktivacije odraslih jedinki koje se hrane na mladim grančicama.

S obzirom da je u toku izleta imaga i dopunska ishrana i da se uskoro očekuje početak polaganja jaja, proizvođačima preporučuje sprovođenje mera zaštite od ove štetočine:

  • Postavljanjem lovnih klopki u periodu dopunske ishrane (posude svetlijih boja u koje se sipa neki od atraktanata, kao što je voćni sok), kao i otresanje stabala i sakupljanje odraslih jedinki, u cilju smanjenja populacije odraslih jedinki
  • Zaštita zemljišta i prizemnog dela stabla PVC folijom u cilju sprečavanja polaganja jaja
  • Optimalno navodnjavanje i obrada zemljišta u cilju smanjenja brojnosti ispiljenih larvi (u uslovima vlage, otežano je piljenje larvi)

ŽILOGRIZ se sprema za polaganje jaja, vreme je za zaštitu

Za suzbijanje imaga u našoj zemlji nema registrovanih insekticida, pa se za ovu namenu mogu primeniti insekticidi iz grupe piretroida koji imaju dozvolu za primenu u ovim zasadima:

  • Decis 2,5 EC, Polux, Konfuzija (am deltametrin) u koncentraciji 0,07%. (karenca 14 dana) ili
  • Lambdex (amlambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,05-0,07% (karenca 14 dana) ili
  • Decis expert (am deltametrin) u količini 0,175 l/ha (karenca 7 dana).

Prilikom primene insekticida, obavezno voditi računa o karenci!

Takođe, mere koje treba primenjivati ​​odnose se i na:

  • Uklanjanje i spaljivanje zaraženih i osušenih stabala sa korenom, i tretiranje rupa nakon vađenja zemljišnim insekticidima
  • Na iskrčenim parcelama 3-5 godina ne podizati voćnjak
  • korištenje zemljišnih insekticida u otvorenim jamicama za sadnju

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Evro jača prema US dolaru, trgovanje …

Evro jača prema US dolaru, trgovanje sve teže, cene sve više. Kukuruza će biti manje ove sezone, ali dovoljno za sve.