Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Dionis i Probus su bogovi i carevi u vinogradu

Dionis i Probus su bogovi i carevi u vinogradu

Vino je nektar bogova sa Olimpa, sorte vinove loze Dionis i Probus su nove zvezde na vinskoj karti Srbije. Vinogradi zauzimaju 2% obradivog zemljišta u Evropi. Srbija je nekada bila značajna tačka na vinskoj mapi Evrope, sada se vraćamo na vrh. Sa 26.000 hektara na kojima gajimo vinovu lozu možemo da podarimo prvoklasna vina koja će zadiviti i stare majstore vina, Italijane i Francuze.

Departman za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu iz Sremskih Karlovaca je tokom poslednjih godina uspešno stvorio nove, interspecijes sorte, koje su otvorile novi svet za vinare.

Nova sorta DIONIS

Naučnim radom vrsnih stručnjaka i zaljubljenika u vinogradarstvo nam je podarena još jedna sorta koja će tek pokazati svoje najbolje osobine. Klimatske promene koje nas očekuju će doneti brojne probleme uzgajivačima, zato je i nastao Dionis kao odgovor na promene.

Nastala je ukrštanjem sorte “kaberne frank” klon E11 i sorte “panonia”. Topudarski dani irig se desilo još 2001. godine sa željom da se stvori sorta otporna na biotske i abiotske faktore koje napadaju vinovu lozu. Priznata je tek 2017. godine. Autori su prof. dr Petar Cindrić, prof. dr Nada Korać i prof. dr Dragoslav Ivanišević. To je sorta koja donosi grozdove tamnoplave boje. Sama vinova loza je otporna na brojne patogene faktore (otporna na gljivične bolesti), srednje bujna, sa uspravnim lastarima uz mali broj zaperaka.

Petodelni listovi sa bojom sličnim kao kod “kaberne frana” tamno zelene boje. Cvet je hermafroditan, daje grozdove srednje veličine, dosta zbijen, tamnoplave boje. Ukus bobica je veoma prijatan što garantuje i dobro vino. Svrstana je u pozne sorte. Cveta oko 20. maja, faza šarka počinje oko 20. jula.

Dionis je vino za ponos

Vino je tamno crvene boje sa potencijalom koji će se tek otkriti tokom sledećih berbi. Samo ime po bogu zemlje, vina i uživanja puno obećava.

Kada se gaji špalirno lako je za održavanje jer je loza prozračna i zahteva manje tretmana zaštite tokom isezone. Pogodna je za uzgoj u organskoj proizvodnji.

Nagradjivani Probus

Sorta PROBUS – priznata 1983. godine kao nova sorta. Nastala je oplemenjivanjem skadarke i cabernet sauvignon-a. Stvorena je sorta koja je odmah ukazala da će vino od nje biti za zlatne medalje i šampionske pehare.

Pročitajte i: Probus vino za hedoniste

Potvrda toga je i srebrna medalja sa svetskog takmičenja Decanter 2018. godine. Prva berba vinarije Deurić sorte probus iz 2016. godine i prvi nastup vina Probus 276 u Londonu doneo je veliku sreću i ponos.

Vreme je za naše autohtone sorte vina da zadivimo Evropu i svet. Svi su pričali o Bermetu na Titaniku, sada treba da pričamo o Probusu, Dionisu, Panoniji, Sili na vinskim kartama hotela, restorana u Evropi. Da naši vinari i njihova vina budu naš ponos kao nekada.

Sadite naše nove sorte i razmislite i o organskom načinu uzgoja vinove loze. Sorte iz Sremskih Karlovaca to omogućavaju. Vina od tako uzgojenog grožđa su novi hit za potrošače.

Petar Jovičić


Pročitaj i ...

bolesti vinove loze niske temperature u vinogradu

Niske temperature u vinogradu tokom zime

Tokom zime niske temperature mogu naneti štete vinovoj lozi, gajite sorte koje kasnije počinju vegetaciju.