Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Slatke bobice privlače ose i stršljene – sačuvajte grožđe

Slatke bobice privlače ose i stršljene – sačuvajte grožđe

Bliži se vreme berbe, slatke bobice privlače insekte koji mogu naneti velike štete u vinogradu. Primenite klopke kojima ćete smanjiti štete na grozdovima i pojavu bolesti, kao rezultat “ranjavanja” bobica grožđa.

Petrović Danko, Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva je napravio novu temu: ŠTETE OD OSA I STRŠLJENOVA NA GROŽĐU

Svake godine u periodu berbe grožđa javlja se ponovo tema štete na grožđu od osa i stršljenova. Ovo je redovna pojava u vinogradima bez obzira dali su u pitanju stone ili vinske sorte.

Čim počne šarak grožđa ose i stršljenovi buše bobice i sišu slatki sok. Otvorene bobice napadaju drugi insekti (pčele, drozofila suzuki) kao i gljivične bolesti (botritis cinerea). Štete nastale u vinogradu usled napada osa i stršljenova mogu biti veoma velike, a zavise pre svega od veličine samog zasada, kao i od intenziteta napada. Po pravilu mnogo su veće štete na stonim sortama u odnosu na vinske. Veće štete su na sortama sa tankom pokožicom (Plovdina, Skadarka, Ezerjo …) u odnosu na sorte sa debljom pokožicom (Rizling, Portugizac…).

traminac produktivnost čokota

Osim direktne štete na bobicama koje sišu insekti mnogo veće su indirektne štete koje se mogu javiti usled pojave truleži na oštećenim grozdovima. Osim samih šteta na plodovima često se dešava da (tokom berbe grožđa) berače ujede osa ili stršljen što može biti veoma opasno ako je osoba alergična na ujed ovih insekata.

Slatke bobice privlače ose

Borba protiv štetnih insekata može se vršiti na više načina. U primeni su hemijske i mehaničke mere borbe protiv insekata.

Hemijske mere borbe se sastoje u primeni insekticida uz strogo pridržavanja karence za primenjeni preparat. Na manjim parcelama i tokom berbe moguće je insekticidima tretirati gnezda insekata ali samo van zasada. Osinjaci se najčešće uništavaju tretiranjem insekticidnim sprejom rano ujutro ili u kasnim večernjim satima dok ose još ne lete.

Mehaničke mere borbe se sastoje u postavljanju klopki za hvatanje insekata kao i u mehaničkom uništavanju gnezda insekata. Uništavanje samih gnezda je opasan i mukotrpan posao koji je moguće obaviti samo u manjim zasadima. Postavljanje klopki je izuzetno efikasan način uništavanja osa i stršljenova koji prave štete na bobicama grožđa. Pri postavljanju klopku mora se voditi računa da se u iste ne hvataju pčele. Plastične boce se izbuše sa strane (nekoliko rupa je dovoljno), te se u njih sipa vinsko sirće, vino, gnječeno voće ili pivo. Ne smeju se koristiti voćni sokovi ili med koji privlače pčele. Tako pripremljene boce okačiti po obodu parcele kao i na naslon po vinogradu.

U borbi protiv osa i stršljenova vinogradari moraju biti odlučni i uporni posebno tokom faze šarka grožđa, jer otvorene bobice mogu uzrokovati velike štete usled pojave sive truleži.

Pročitaj i ...

berba aleksandrovac kvasci kvasac u širi

Kvasci kvalitetnije vino za bolju prodaju na tržištu

Dobri kvasci Vam donose više kvaliteta u preradi bobica grožđa i stvaraju vino za ponos.