Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Azijska buba – smrdibuba -dobija svoga prirodnog neprijatelja

Azijska buba – smrdibuba -dobija svoga prirodnog neprijatelja

Velike štete u voćnjacima koje nanosi azijska buba je naterala voćare i Ministarstvo poljoprivrede u Italiji da angažuju naučnike da pronađu antagonistu azijskoj bubi. I voćari u Srbiji su ove godine imali veće štete od napada azijske bube.

Insekt koji joj je prirodni neprijatelj je Vespa samurai koja će se u Italiji implementirati na proleće u okolini voćnjaka i neobrađenim poljima. U Aziji je ona zaslužna za prirodnu regulaciju brojnosti azijske bube.

Azijska buba i Vespa samurai

U laboratorijama se već veštački razmnožavaju kolonije Vespa samurai. Postoji jedan problem: ova antagonista, Vespa samurai, može da prekine reproduktivni lanac razvoja azijskih buba samo ako je u jajašcima koje polaže ženka azijske bube. Tokom narednog proleća će se masovno iznositi ovaj insekt u regijama koje su zabeležile velike napade azijske bube leta i jeseni 2019. godine – postavljaće se klopke sa Vespa samurai na obodnim parcelama oko voćnjaka, travnatim površinama u voćarskim regijama.

Štete koje su zabeležili voćari bile su izražene u desetinama hiljada evra. Udruženja voćara u Italiji traže od Ministarstva poljoprivrede povoljne kredite za podizanje zaštitnih insekt mreža u voćnjacima i odgađanje plaćanja doprinosa i pomoć u pregovorima sa bankama za odgađanje dospelih rata kredita.

Azijska buba – smrdibuba

U Srbiji će sa promenom klime najezda azijskih buba biti sve veća i nadamo se da će ovaj pristup doneti rezultate koji bi se mogli primeniti i kod nas. Tako bi smanjili štete na plodovima koji nakon napada azijske bube gube tržišnu vrednost u maloprodaji, takođe bušenjem voćne opne stvaraju podlogu za razvoj bolesti na plodovima.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

nektarine napad pepelnice opadanje plodova plodovi blizanci breskve proreda

Breskve – prored plodova za bolji kvalitet

Vreme je da uđete u breskvik i obavite RUČNO proređivanje plodova.