Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Bakteriozna plamenjača jabuke, kruške, dunje…

Bakteriozna plamenjača jabuke, kruške, dunje…

Bakteriozna plamenjača – Bakterija Erwinia amylovora ima veliki broj domaćina (jabuka, kruška, dunja, mušmula, ruža, glog, oskoruša i dr.), što otežava njeno suzbijanje.

Parazit napada cvetove, lišće, mladare, plodove, grane, debla, pa i koren osetljivih vrsta.

Simptomi se javljaljaju u proleće na cvetovima, mladarima koji venu, smežuravaju se i postaju mrkocrni i uginjavaju. Lišće postaje mrkocrne boje, ali ne opada, već ostaje na stablu. Vrhovi obolelih mladara savijaju se i dobijaju oblik pastirskog štapa, što je znak da se radi o ovom parazitu. Oboleli plodovi postaju mrki, smežuraju se i mumificiraju i tako ostaju na rodnim grančicama. Osnovni način održavanja ovog patogena su rak rane na granama i stablu. Faza cvetanja je najosetljivija, jer se parazit tada širi. Cvet je najosetljiviji deo biljke i bakterija najčešće preko njega prodire u voćku.

Bakteriozna plamenjača jabuke, kruške, dunje…

Prilikom rezidbe, treba detaljno pregledati stabla na prisustvo parazita i odstraniti sve zaražene delove, izneti ih i spaliti. Poželjno je da pri tom, vreme bude suvo i toplo, kako se bakterijski eksudat ne bi preneo na zdrave delove biljke. Posle rezidbe preseke treba premazati jednim od preparata na bazi bakra ili kalem voskom. Pribor i alat prilikom rezidbe, takođe treba dezinfikovati jednim od preparata:

  • Varikina 10%,
  • Na hipohlorita 10% ili
  • alkohol 96%.

Hemijska zaštita se obavlja od faze pucanja pupoljaka, pa do cvetanja preparatima na bazi bakra. U fazi cvetanja ukoliko je napad jak preporučuju se sredstva na bazi fosetila ili bakarni preparati u koncentraciji 5-10 puta manjoj nego u vegetaciji.. POSTOJI MOGUćNOST FITOTOKSIJE.

Savetodavac: Slavica Stojkić

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.