Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kupina sorta za dobar prinos – Loch Nes

Kupina sorta za dobar prinos – Loch Nes

Kupina sorta – kupina je 2013. godine obradovala svoje proizvođače – cena je dostigla 200,00 dinara, ali 2014. godine je 60,00 din?! Zatim 2015. godine cena je dostizala 1,5 eura – sorta Loch Ness postiže za 30% višu cenu!! Nove sorte su na tržištu koje obezbedjuju veće prinose, bolji kvalitet ploda i dužu sezonu berbe. Sorta kupine “Loch Ness”.

Sorta kupine razvijena u Škotskoj  (Scottish Crop Research Institute). Loch Ness je samooplodna sorta bez bodlji na stabljikama. Vrlo zahvalna za hobi uzgoj. Plodovi su krupni, čvrsti i dobrog okusa.

Kupina sorta za dobar prinos – Loch Nes

Kupina LOCH NESS nije zahtevna po pitanju tla te raste u gotovo svim tipovima zemlje. Moguće je uzgajati na osunčanim položajima kao i na polusenovitim. Vrlo produktivna sorta kupina koja može proizvesti do 3.5 kg plodova u sezoni. Plodove daje sredinom jula do kraja avgusta. Moguć je uzgoj u velikim posudama na terasama i balkonima

Pre sadnje, zemlju je potrebno dobro pripremiti. To uključuje uklanjanje korova i đubrenje zemlje u koju se voćka sadi. Razmak između sadnica bi trebao biti između 1.8 – 2 m. Stare izboje je potrebno prikraćivati svake godine.

SPRAVLJANJE DESERTNOG VINA  OD KUPINA
Desertno vino od kupina sadrži 15% alkohola i 10 % šećera. Proizvodi se tako što se u sok od kupina doda više šećera nego u stono vino. Šira se doslađuje do 24 %  šećera. Po završetku vrenja vino sadrži oko 13.5% alkohola i skoro nimalo neprevrelog šećera. Vino se posle drugog pretakanja sladi i dodaje mu se alkohol. Sladi se sa 10 kg šećera i 2.5 lit  96% alkohola na 1 hl (100 l). Desertno vino od kupina preporučuje se osobama koje boluju od anemije.

LIKER OD KUPINE
Liker od kupine se spravlja od desertnog kupinovog vina, tako što se njegov sadržaj alkohola poveća  na 25 vol. %, a šećer na 20 %. Spravlja se tako što se na 10 l desertnog vina doda 1.5 l alkohola od   96 % i 1.4 kg šećera.

Kocić Svetlana, dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva

Dobri usevi pre sadnje kupine su : heljda, ozima raž ( suzbija korove ), neven ( uništava nematode), sirak metlaš ( uništava korove ).

NAVODNJAVANJE JE OBAVEZNO – tokom sazrevanja, koje traje dva meseca, potrebno je navodnjavati biljke da plod naraste jer tako krupan nalazi lako kupca – za konzum, NE INDUSTRIJSKU PRERADU.

Na plus 2-4 C može da traje 12 dana. Odlično podnose transport i upakovana u plastične posude gramaže 125 i 250 grama je spremna za prodaju u super marketima. Direktno sa palete u maloprodaju!

Pročitaj i ...

jabuka poljska izvoz jabuka

Sorta jabuke otporna na toplotni stres – HOT84A1

Visoke temperature nanose velike štete u voćnjacima, nova sorta jabuke otporna na njih!?