Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica za Evropu siguran plasman je tu

Borovnica za Evropu siguran plasman je tu

Borovnica za Evropu – novi uspeh uzgajivača iz Srbije. Podižu se nove plantaže, ali se mora obratiti pažnja u kojim regionima, na kojoj nadmorskoj visini, raspoloživost i kvalitet vode… ne uspevaju svi koji krenu u uzgoj borovnice.

Borovnica je sada postala sigurno ulaganje. Širom Srbije se podižu zasadi borovnice, kako na tlu tako i saksijama. Podižu se zasadi čak i u zatvorenom prostoru – plodovi dolaze pre na branje uz smanjenu primenu zaštitnih sredstava. Ulagnje je veliko, ali prihod je takođe velik. Ulaganje može da bude i preko 35.000 eura po hektaru (sa sistemima za navodnjavanje, sadnice, ograda … ), ali i prihodi u punom rodu su takođe preko 45.000 eura po hektaru PO JEDNOJ SEZONI. Izvozne cene su od 5.5 – 6 evra za kilogram kvalitetnog ploda. Posle treće godine uzgoja možemo govoriti o početku vraćanja uloženih sredstava. Nakon 5. godine uzgoja postižu se prihodi koji opravdavaju Vaš ulog I očekivanja koje ste imali. Možete početi uzgoj i na pola hektara i tokom godina širiti plantažu. Borovnica se sadi za dve generacije.

Otvaranje otkupnog centra u Orašcu kompanije ABB Growers iz Holandije će povećati mogućnost plasmana naše borovnice na tržište Evrope. Cena nije još određena, ali se očekuje otkup po 6 eura za kilogram kvalitetne borovnice.

Borovnica za Evropu

Holandska kompanija ABB Growers je pokrenula naše proizvođače da zajednički se pojave na tržištu. Osnivanje ogranka kompanije ABB Growers u Srbiji će doprineti daljem razvoju uzgoja borovnice uz siguran plasman kvalitetnog ploda u Holandiji. Nakon provere kvaliteta u Srbiji će se otpremati borovnica na dalji tretman pakovanja i plasmana širom sveta, ili deo u preradu u sokove I džemove.

prve borovniceHolandsku kompaniju je podstaklo da osnuje ogranak u Srbiji – povoljan položaj Srbije, plodno tlo, veliko interesovanje proizvođača, kvalitet uzgojenih plodova I vreme kada se borovnica bere. Naša borovnica dospeva za berbu uglavnom u junu kada je berba već završena u Španiji I Portugalu – dok berba borovnice će tek početi u Holandiji, Poljskoj tokom jula, avgusta.

Potražnja za borovnicom u Evropi u drugom kvartalu (april, maj, jun) je oko 30% dok je tokom trećeg kvartala (juli, avgust, septembar) oko 33% ukupne godišnje potražnje. Kako se vidi 2/3 potražnje je u samo 6 meseci u godini. Naša borovnica u junu, julu bi dospela u pravo vreme.

Borovnica za Evropu

Na svetskom tržištu tražnja za borovnicom raste. Njene zdravstvene odlike  privlače veliku pažnju potrošača. Pandemija je samo podstakla potražnju i sledećih pet godina se prognozira stalni rast i proizvodnje i potrošnje. Vreme je kada kupci žele nešto zdravo za užinu, koju mogu poneti sa sobom umesto nezdravih grickalica. Zato su pakovanja prilagođena njima – od 90 grama, 125 grama …

Takođe širom sveta se podižu nove plantaže borovnice i važno je da svetska proizvodnja ne ugrozi cenu koja se postiže na tržištu. Sada u Evropi tražnja potrošača za potrošnjom borovnice raste 8% godišnje i u bliskoj budućnosti povećanje proizvodnje neće ugroziti cenu. Zato smelo krenite u gajenje borovnice, za sebe i svoje naslednike.

Problem koji može biti prisutan u Srbiji je manjak berača – borovnica se isključivo bere ručno. Uvežbani berači mogu ubrati 7 kilograma borovnice na sat, ali takvih je malo. Satnica za rad takođe može biti ograničavajući faktor pri manjku radne snage.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

leska leskina lešnik je zahvalan mineralna ishrana grinje kod leske

Đubrenje leske – organsko i mineralno

Đubrenje leske - U novije vreme rastu površine pod jezgrastim voćem u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji. Voćne vrste iz ove grupe dobro reaguju na đubrenje organskim đubrivima,