Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica za Evropu siguran plasman je tu

Borovnica za Evropu siguran plasman je tu

Borovnica za Evropu – novi uspeh uzgajivača iz Srbije.

Borovnica je sada postala sigurno ulaganje. Širom Srbije se podižu zasadi borovnice, kako na tlu tako i saksijama. Podižu se zasadi čak i u zatvorenom prostoru – plodovi dolaze pre na branje uz smanjenu primenu zaštitnih sredstava. Ulagnje je veliko, ali prihod je takođe velik. Ulaganje može da bude i preko 25.000 eura po hektaru (sa sistemima za navodnjavanje, sadnice, ograda … ), ali i prihodi u punom rodu su takođe preko 20.000 eura po hektaru. Izvozne cene su od 6 – 6,5 eura za kilogram kvalitetnog ploda. Posle treće godine uzgoja možemo govoriti o početku vraćanja uloženih sredstav. Nakon 5. godine uzgoja postižu se prihodi koji opravdavaju Vaš ulog I očekivanja koje ste imali. Možete početi uzgoj i na pola hektara i tokom godina širiti plantažu. Borovnica se sadi za dve generacije.

Otvaranje otkupnog centra u Orašcu kompanije ABB Growers iz Holandije će povećati mogućnost plasmana naše borovnice na tržište Evrope. Cena nije još određena, ali se očekuje otkup po 6 eura za kilogram kvalitetne borovnice.

Borovnica za Evropu

Na velikom skupu u Beogradu Fruit Forum SEE su načinjeni početni koraci u boljem plasmanu borovnice iz Srbije. Holandska kompanija ABB Growers je pokrenula naše proizvođače da zajednički se pojave na tržištu.

Osnivanje ogranka kompanije ABB Growers u Srbiji će doprineti daljem razvoju uzgoja borovnice uz siguran plasman kvalitetnog ploda u Holandiji. Nakon provere kvaliteta u Srbiji će se otpremati borovnica na dalji tretman pakovanja i plasmana širom sveta, ili deo u preradu u sokove I džemove.

Holandsku kompaniju je podstaklo da osnuje ogranak u Srbiji – povoljan položaj Srbije, plodno tlo, veliko interesovanje proizvođača, kvalitet uzgojenih plodova I vreme kada se borovnica bere. Naša borovnica dospeva za berbu uglavnom u junu kada je berba već završena u Španiji I Portugalu – dok berba borovnice će tek početi u Holandiji, Poljskoj tokom jula, avgusta.

Potražnja za borovnicom u Evropi u drugom kvartalu (april, maj, jun) je oko 30% dok je tokom trećeg kvartala (juli, avgust, septembar) oko 33% ukupne godišnje potražnje. Kako se vidi 2/3 potražnje je u samo 6 meseci u godini. Naša borovnica u junu, julu bi dospela u pravo vreme.

Borovnica za Evropu

Na svetskom tržištu tražnja za borovnicom raste. Njene zdravstvene odlike  privlače veliku pažnju potrošača. Vreme je kada kupci žele nešto zdravo za užinu, koju mogu poneti sa sobom umesto nezdravih grickalica. Zato su pakovanja prilagođena njima – od 90 grama, 125 grama …

Takođe širom sveta se podižu nove plantaže borovnice i važno je da svetska proizvodnja ne ugrozi cenu koja se postiže na tržištu. Sada u Evropi tražnja potrošača za potrošnjom borovnice raste 8% godišnje i u bliskoj budućnosti povećanje proizvodnje neće ugroziti cenu. Zato smelo krenite u gajenje borovnice, za sebe i svoje naslednike.

Problem koji može biti prisutan u Srbiji je manjak berača – borovnica se isključivo bere ručno. Uvežbani berači mogu ubrati 7 kilograma borovnice na sat, ali takvih je malo. Satnica za rad takođe može biti ograničavajući faktor pri manjku radne snage.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

rodilo manje

Rodilo manje voća u 2019. godini, kajsija i oraha nedostaje

Voća je 2019. godine bilo manje za 8% nego 2018. godine. Kajsija i orah se mogu pohvaliti dobrom tražnjom.