Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cena kukuruza, pšenice na berzi, 28.maj – 1. jun 2018.

Cena kukuruza, pšenice na berzi, 28.maj – 1. jun 2018.

Cena kukuruza pada – Na domaćem tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda treću nedelju za redom beleže silazni trend. Tome najviše doprinosi odsustvo potražnje za većim količinama. Pad cena je doprineo i manjem obimu prometa na berzi. Ukupno je tokom protekle nedelje preko „Produktne berze“ prometovano 850 tona robe, što je za 17,07% manja količina u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijska vrednst prometovane robe iznosila 16.782.500,00 dinara ili za 16,11% manje.

Koliko je domaća proizvodnja mala u odnosu na svetske razmere, a pre svega u odnosu na sve većeg konkurenta koji je veoma blizu našeg tržišta, govori i podatak Ministarstva poljoprivrede Rusije po kome je do kraja maja ruski izvoz pšenice prešao 38 miliona tona, što je rast od čak 49% u odnosu na prethodnu sezonu do istog datuma. Sve veća proizvodnja u zemljama crnomorskog sliva u narednim godinama će značiti i veću konkurenciju domaćim proizvođačima žitarica i uljarica, odnosno sve veći uticaj na cenovna kretanja na domaćem tržištu. Upravo bi to trebalo da predstavlja dovoljan razlog domaćim ratarima da već u ovom trenutku dobro razmisle i planiraju buduće investicije u cilju diverzifikacije rizika i eventualnog ulaganja u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Cena kukuruza pada  

Pad cene kukuruza je u odnosu na prethodnu nedelju iznosio 1,14%. Svi ugovori su realizovani po jedinstvenoj ceni od 17,30 dinara (19,03 din/kg sa PDV-om). Time se cena ove žitarice vratila na identičan nivo sa početka meseca. U odnosu na isti period prošle godine, kukuruz je skuplji za 6,8%.

Pšenica je tokom ove nedelje beležila pad. U odnosu na prethodnu nedelju ponderisana cena je niža za 2,27%, a kilogram je u proseku koštao 17,95 dinara (19,75 din/kg sa PDV-om).

Soja je odsustvovala iz berzanskog trgovanja. Razlog za to je taj što je cena koju su kupci spremni da plate značajno ispod nivoa na kom su prodavci nudili robu, pa se samim tim očekuje dalji pad cene.

Suncokretovom sačmom sa 33% proteina se trgovalo po ceni od 21,20 dinara (25,44 sa PDV-om).

Berzanski index PRODEX je na dan 31.05.2018. godine bio na nivou od 210,91 indeksnih poena, što predstavlja pad  za 1,6 poena u odnosu na prethodnu nedelju.

direktor

Miloš Janjić

foto pixabay.com

Cena kukuruza pada 

Pročitaj i ...

nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Poskupljenje pšenice u Evropi i SAD – u

Pšenica sve skuplja u Evropi i SAD-u. šta će biti kod nas sa cenom pšenice?