Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cene miruju, Brazil žanje soju na 25% površina

Cene miruju, Brazil žanje soju na 25% površina

Pšenica je tražena, ali cene miruju na berzama u Evropi. Žetva soje u Brazilu je u malom zaostatku u odnosu na prošlu sezonu. Ukrajinski poslanici ne odobravaju prodaju njiva strancima.

Evropsko tržište

Cene pšenice su ušle u “mirne” vode, više niko ne priča o savladavanju nivoa cene od 200 evra za tonu što je bilo tema dana pre mesec dana. Očekuje se period boljih šansi za izvoz jer je vrednost američkog dolara prema evru porasla tako da kupci mogu uštedeti (manje US dolara za evro – kurs 1,09 : 1).

Nemačka – Ponuda vladajuće koalicije poljoprivrednicima o pomoći u vrednosti od milijardu evra (u naredne četiri godine) uz uslov da prihvate nove, restriktivne uslove upotrebe mineralnih đubriva nije naišao na dobar odziv. Devet od deset farmera su odbili inicijativu i naveli da nisu zbog toga protestovali mesec dana.

Cene miruju na berzama

Februar 2020.                     Terminske cene
pšenica                 189,00 evra/t mart 2020.          193,00 evra/t
durum                     245,00  evra/t                                   /
ječam                     165,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          161,00 evra/t                                     /
kukuruz                  168,00  evra/t mart 2020.        167,75 evra/t
uljana repica          398,00 evra/t febr. 2020.      394,75 evra/t
suncokret               374,00 evra/t

Holandija – Nove pogodnosti za višenamenska osiguranja njiva i voćnjaka… Osiguranja od vremenskih nepogoda (velike padavine iznad višegodišnjih proseka, ekstremne suše) sada je jeftinije. Oslobođeno je poreza od 21%, smanjen je nivo štete koja se priznaje od strane osiguravajućeg društva (sa 30% štete prag osiguranja je na nivou od 20%). Uporedite uslove koje nude naše osiguravajuće kuće i koliko “brzo” izlaze na teren da procene štetu.

Američko tržište

Izvoz soje je na “niskim” granama. Izveštaj Ministarstva poljoprivrede koji se očekuje u utorak neće vrednovati regulativu Trgovinskog dogovora Kina – SAD jer je očigledno da će primena biti odgođena. Stižu novci na račune farmera – poslednja rata koju država dodeljuje kao nadoknadu pretrpljene štete usled trgovinskog rata sa Kinom. Vredna je 4,5 milijardi US dolara.

pšenica mart 2020.
5,5550  $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz mart 2020.
3,8150 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno mart 2020.
8,8350 $/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma mart 2020.
288,80 $/kratka tona (907,18 kg)

Interesantna je pojava da jedan od najvećih trgovinskih lanaca “Walmart” je otvorio sopstveni pogon za uzgoj i preradu govedine (isključivo se gaje goveda rase Angus, važno je napomenuti bez upotrebe hormona). Naglasak je da potrošači imaju dokazani kvalitet sa zdravstveno boljim karakteristikama mesa. Učešće ove proizvodnje je samo 0,5% od ukupne proizvodnje govedine u SAD-u, ali to je tek početak. I drugi trgovinski lanci pažljivo prate ovaj potez i mogli bi krenuti tim putem. Da li će trgovinski lanci sami uzgajati meso koje nude potrošačima? 

Crnomorski region

Ukrajina – Počela je rasprava u Parlamentu o davanju prava strancima za kupovinu zemljišta. Pred poslanicima je 4.018 amandmana i očigledno da je rok o početku primene ovih odredbi (predviđen za jesen 2020.) nemoguće ostvariti. Ne daje se lako černozem strancima na upravljanje i vlasništvo, profit nije jedino merilo.

7. februar 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Suncokret rodio bogato, ruska pšenice opet u Egiptu

Ruska pšenica opet pobedila konkurenciju - novih 120.000 tona za Egipat.