Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cene rastu na tržištu pšenice, berza 11-15.11. 2019.

Cene rastu na tržištu pšenice, berza 11-15.11. 2019.

Dobre vesti za ratare, cene rastu na tržištu, pšenica – 19 dinara za kilogram. Soja nema kupca po ceni od 38 dinara za kilogram. Otkup kukuruza za Robne rezerve počeo, ponuda velika.

Skraćena nedelja na novosadskoj Produktnoj berzi beleži porast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pšenica je zabeležila najveći rast cene. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.000 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 20.295.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 8,11%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 15,47%.

Republička direkcija za robne rezerve ove nedelje počela je sa otkupom merkantilnog kukuruza od nosilaca poljoprivrednog gazdinstva, zemljoradničkih zadruga i skladištara sa ukupnom količinom od 8.324.000 kg koja se otkupljuje po ceni od 16,00 din/kg sa PDV-om.

Na osnovu pristiglih ponuda, možemo reći da je zainteresovanost za prodaju velika.

Cene rastu na berzi

Pšenica je ove nedelje dominirala kako količinski tako i cenovno na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Povećana potražnja za pšenicom rezultirala je porastom cena. Hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 18,50 do 19,10 din/kg bez PDV-a, sa minimalnim proteinom od 12%. Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 18,94 din/kg bez PDV-a (20,84 din/kg sa PDV-om), u odnosu na prethodnu nedelju cena je porasla za 4,63%.

Ponuda kukuruza po višim cenama u odnosu na prošlu nedelju pomerale su cenu naviše. Žuto zrno je trgovano po jedinstvenoj ceni od 14,00 din/kg bez PDV-a (15,40 din/kg sa PDV-om), što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je viša za 2,19%.

Soja je izostala iz trgovanja u ovoj sedmici. Sa jedne strane kupci soje su bili spremni da plate 36,50 din/kg bez PDV-a, dok sa druge strane slaba ponuda soje i po nešto višim cenama nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora. Slaba ponuda soje ukazuje na porast cena ove uljarice.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 14.11.2019. godine bio na nivou od 198,58 što predstavlja rast od 2,63 indeksnih poena.

direktor poslovnih operacija

Radoslav Pilja

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje kukuruza posejano u SAD-u, dobra vest za ratare?

Manje kukuruza u SAD-u donele više cene na berzama. Da tako iostne bilo bi dobro..