Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cene trgovanja Produktna berza, 8-12.10 2018.

Cene trgovanja Produktna berza, 8-12.10 2018.

 Cene trgovanja Produktna berza – Kao i prethodne nedelje cene su u trgovanju na „Produktnoj berzi“ u periodu od 08. do 12. oktobra bile stabilne. Žetva kukuruza se privodi kraju. Logistički problemi koji se tiču nemogućnosti punjenja barži u punom kapacitetu i dalje figuriraju kao osnovni problem koji negativno utiče na trgovanje. Ukupno je preko berze prometovano 950 tona robe, finansijske vrednosti 22.715.000,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju finansijski promet je niži za 22,12%, a količinski za 17,39%.

Cena pšenice je i dalje stabilna. Hlebno zrno sa 12% proteina je prometovano po 18,90 dinara bez PDV-a (20,79 din/kg sa PDV-om), što je za 0,35% u proseku viša cena nego prethodne nedelje. Zanimljivo je da je u istom periodu prethodne godine cena pšenice bila na identičnom nivou.

Cene trgovanja

Kukuruzom se trgovalo intenzivnije u odnosu na prethodnu nedelju. Cena se kretala u opsegu od 13,80 do 14,30 dinara. Ovonedeljni ponder iznosi 14,07 dinara (15,47 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad za 0,94%. Međutim, treba imati u vidu da je trend kretanja cene tokom nedelje bio uzlazni.

Zrno soje ima stabilnu cenu. Kao i prethodne nedelje kilogram ove uljarice je vredeo 36,50 dinara (40,15 din sa PDV-om). U odnosu na isti period prethodne godine, kada je zabeležen značajno niži rod kao posledica nedostatka padavina, cena soje je niža za 27,7%.

Berzanski index PRODEX je na dan 11.10.2018. godine bio na nivou od 198,71 indeksnih poena, što predstavlja pad za 4,31 indeksna poena u odnosu na prethodnu nedelju.

direktor

Miloš Janjić

foto pixabay.com

Cene trgovanja

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Izvoz pšenice iz regije Crnog mora bez zabrana?

Ukrajina i Rusija će ipak prodavati pšenicu i preko kvote određene u aprilu 2020. godine.