Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cene uljane repice na nizbrdici, Indija uvodi karantin

Cene uljane repice na nizbrdici, Indija uvodi karantin

Sve niža cena biodizela – etanola dovodi do niže cene uljane repice na tržištu. Indija, veliki svetski uvoznik ulja za upotrebu u ishrani ljudi uvodi 21 dan karantina u celoj državi! To znači manju potrošnju i još niže cene na svetskom tržištu.

Evropsko tržište

Mala kolebanja cena pšenice, osim durum pšenice, na tržištu jer kupci očekuju šta će biti sa žetvom u Australiji (predviđa se pad proizvodnje za 2,5 miliona tona).

Nemačka – Svetski poznat proizvođač traktoraAGCO / Fendt zaustavlja proizvodnju na lokacijama Marktoberdorf i Asbach-Bäumenheim od danas. Razlog je nedostatak delova. Na ostalim Fendtovim lokacijama u Feuchtu, Waldstettenu, Hohenmölsenu i Wolfenbüttelu, proizvodnja se nastavlja. Isto se odnosi i na prodajne partnere Fendt-a.

Mart 2020.                     Terminske cene
pšenica                 191,00 evra/t  maj 2020.          194,75 evra/t
durum                     270,00  evra/t                                     /
ječam                     167,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          160,00 evra/t                                     /
kukuruz                  164,00  evra/t  jun 2020.        168,75 evra/t
uljana repica          352,00 evra/t  maj. 2020.      343,75 evra/t
suncokret               325,00 evra/t

 

Cene uljane repice na nizbrdici

Američko tržište

Kukuruz je zabeležio rast cena, “budi” se uzgoj svinja i goveda jer je Kina veliki mamac za trgovce i proizvođače jer epidemija korona se smiruje i tražnja za mesom će sigurno porasti.

Isti je razlog i za povišenje cene soje – azijski džin se vraća na tržište i trgovina sojom dobija ubrzanje.

pšenica maj 2020.
5,6450 $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz maj 2020.
3,5150 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno maj 2020.
8,9150 $/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma maj 2020.
329,30 $/kratka tona (907,18 kg)

Crnomorski region

Ukrajina – Prolećna setva se nastavlja, ali je primetno da će površine pod šećernom repom biti manje nego nego prošle sezone. Proizvođači očekuju da se donese zakon o povrati PDV-a za žitarice koje se izvoze i to će biti jedan od razloga veće setve kukuruza i suncokreta nego soje. Veliki su planovi da ove sezone proizvede se 40 miliona tona kukuruza na 5,4 miliona hektara.

Rusija – Pad vrednosti rublje za 25% od početka marta pogoduje izvozu žitarica. Do sada je izvezeno 30 miliona tona (za 10% manje u odnosu na godinu pre ), ali očigledno će se i to dostići. Ministarstvo poljoprivrede je donelo Ukaz da regije moraju imati zalihe hrane u skladištima za dva meseca. Danas je najavljena i odluka o mogućim ograničenjima u izvozu žitarica. Na 10 dana je zabranjen izvoz prerađevina od raži, ječma i pirinča – kornfleks, pahuljice, brašno…(na period od 20 -30. marta 2020. godine).

Strani investitori, banke su “povukli” 1,4 milijardi US dolara iz Rusije u matične zemlje (BNPParibas, HSBC – Švajcarska). Kriza je dovela do toga da svako vodi brigu o sebi.

25. mart 2020. godina

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Toplotni talas smanjuje žetvu i berbu tokom sledećeg leta?

Visoke temperature prete da smanje prinose pšenice - da li će to doneti više cene na berzama?