Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Bogata žetva se očekuje u Ukrajini i Rusiji, cene će biti niske

Bogata žetva se očekuje u Ukrajini i Rusiji, cene će biti niske

Dobar rod u regiji Crnog mora se očekuje na leto, bogata žetva uslovljava da cene pšenice padaju za 5 US dolara po toni. Nafta opet skuplja – 64,50 US dolara za barel (159 litara). Afrička kuga svinja ugrožava uzgajivače u Kini.

Evropsko tržište

Manjak vlage još ne utiče odlučujuće na pšenicu i procene budućeg roda u Nemačkoj su na nivou od 24 miliona tona – više za 20% u odnosu na 2018. godinu. Proizvodnja uljane repice u Nemačkoj će biti manja za 11% i može dostići 3,24 miliona tona.

April 2019.                    Terminske cene
pšenica                 181,50 evra/t maj 2019.          186,25 evra/t
durum                   210,00  evra/t                                     /
ječam                     162,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam        172,00 evra/t                                     /
kukuruz                 151,50  evra/t jun 2019.            165,50 evra/t
uljana repica        361,00  evra/t maj 2019.           359,75 evra/t
suncokret              328,00 evra/t

Cene uljane repice su niže ove nedelje, čeka se izveštaj iz Kanade, svetski značajnog izvoznika uljane repice, tako da će objava stanja useva i zaliha odrediti trend cena na svetskom tržištu za sledećih 30 dana.

Američko tržište

Berze beleže pad cene pšenice – dobar izveštaj sa njiva o veoma dobrom stanju biljaka pšenice, puno bolje nego u isto vreme prošle sezone. Zalihe pšenice su iznad optimalnih i cena je na niskom nivou.

pšenica april 2019. 4,4575 $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz april 2019. 3,5875 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno april 2019. 8,8925 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma april 2019. 306,70 $/kratka t (907,1874 kg )

Kukuruz čeka toplo vreme da se počne sa setvom. Vlaga iz zemljišta se polako povlači, farmeri se uzdaju u svoje savremene mašine da će veoma brzo i završiti setvu, da neće zakasniti sa njom.

Agrozanimljivost:

Prosečni farmer u SAD-u ima 57,5 godina i svake godine se ta starosna dob povećava. Jedino je 2012-2013. godine broj mladih farmera koji su zasnovali proizvodnji bio veći i smanjio taj trend. Tada su cene kukuruza i soje bile na vrhuncu i to je bio mamac za mlade. Farmeri sada kažu da oni nemaju gde, moraju nastaviti jer šta drugo znaju da rade? Kažu da je bolje da nastave da rade ono što najbolje znaju bez obzira na niske cene proizvoda. Neki od njih će u penziju, ali većina najmi radnu snagu za žetvu i tako uspe da ubere plodove svoga rada. Mlađi farmeri su malobrojniji, imaju manje farme po površini, ali prinosi su kod njih viši jer koriste nova saznanja, primenjuju punu agrotehniku – prosek starosti samo te grupacije je 46,6 godina.

Kina – Epidemija afričke kuge svinja nesmanjenom žestinom hara Kinom. Više od 200 miliona svinja je uništeno i proizvodnja svinjskog mesa će biti manja za 30%. Valja napomenuti da Kina proizvodi polovinu svinjskog mesa u svetu (godišnje uzgaja više od 450 miliona svinja) i povećaće se tražnja što znači i više cene na domaćem tržištu. Sa druge strane smanjuje se potrebe za hranom za svinje (soja ima veliki udeo u smešama za ishranu) i to daje šansu pregovaračima sa SAD da oklevaju sa novim narudžbinama soje.

Crnomorski region

Bogata žetva nije uvek dobra za ratare.

Ukrajina – Pšenice će biti u izobilju na leto prema izveštajima sa polja. Cena pšenice “na zeleno” je niža za 5 US dolara po toni na tržištu što je veoma nepovoljno za ratare.
Kukuruz beleži suprotan trend. Veliki izvoz je uslovljen velikom tražnjom kukuruza iz Kine i EU. Već 19 miliona tona ove sezone se beleži u izvozu. Namere Vlade Ukrajine su da poljoprivreda bude među prvih pet izvoznika u zemlje EU i zato će uložiti 195 miliona evra za dalji razvoj poljoprivrede ove godine.

Rusija – Dobri vremenski uslovi izazivaju pad cena buduće nove pšenice za isporuku na jesen za 4 US dolara po toni!

17. april 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Izvoz soje staje, nafta nastavlja rast cene

Kina ne kupuje soju i svinjsko meso u sledećim mesecima iz SAD-a.