Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Dobar rod pšenice u Rusiji i Ukrajini, uljarice na “stand bay”

Dobar rod pšenice u Rusiji i Ukrajini, uljarice na “stand bay”

Pšenice će biti malo za izvoz iz EU, ali Ukrajina i Rusija će zabeležiti dobar rod. Američki dolar vredi sve manje prema evru (1,17 :1). Uljana repica je “zamrzla” cenu čekajući da prođe veliki islamski praznik u Indoneziji i Maleziji (najvećim proizvođačima palminog ulja na svetu). Nemačka zabranjuje zapošljavanje radnika “na lizing” u klanicama.

Evropsko tržište

Nova procena stručnjaka da će rod pšenice biti manji od 128 miliona tona “dodao” je 3 evra po toni ceni pšenice na berzama. Žetva još traje i prinosi će i dalje biti ispod proseka.

Jul 2020.                     Terminske cene
pšenica                  184,00 evra/t  sept. 2020.          183,00 evra/t
durum                     265,00 evra/t                                     /
ječam                     163,00 evra/t                                     /
pivar.  ječam          174,00 evra/t                                     /
kukuruz                  167,00  evra/t  avgust 2020.     176,50 evra/t
uljana repica          380,00 evra/t  avgust 2020.    382,50 evra/t
suncokret               340,00 evra/t

Nemačka – Promena zakona o radu u Nemačkoj od 1. januara 2021. nalaže mesnoj industriji da se ukidaju ugovori za rad na povremenim poslovima i zapošljavanje preko agencija (radnici na lizing). Predlog je da od 1. aprila 2021. godine nema zaposlenih radnika na određeno vreme (osim u klanicama sa do 50 radnika).. Kontrole u pogonima mesne industrije su otkrile da često klanica zapošljava 50% radnika iz istočnih delova EU na osnovu “lizinga” čak neki su zapošljavali i 100% radnika na takav način. Smeštaj radnika je bio ispod evropskih standarda, uz neplaćen prekovremeni rad, čak je naplaćivano radnicima zaštitna oprema i prevoz na radno mesto. Tu se naročito ističe kompanija “Tönnies” koja zamalo da dođe u Srbiju kao spasilac uzgoja svinja. Njen jedan pogon je imao 1.553 zaražena radnika i bio je zatvoren tri nedelje, a sada radi sa 40% kapaciteta – bez stranih radnika. Sada je njen vlasnik, u želji da izbegne ove nove obaveze, osnovao 15 novih podružnica tokom jula 2020. Toliko o želji za promenama za bolje uslova rada.

Ove mere će dovesti do rasta troškova u klanicama i neminovno da rasta cena svinjskog mesa u marketima. Da li će potrošači to prihvatiti ili će povećati kupovinu piletine – videćemo u 2021. godini. Državni organi govore o malom uticaju mera na cenu njihovih proizvoda, dok vlasnik kompanije Klemens Tönnies govori o povećanju cene mesa za 0,80 do 1,30 evra po kilogramu!?

Dobar rod pšenice u regiji Crnog mora

Američko tržište

Prodaja novih useva iz sezone 2019/20 dobro napreduje – više od 3,3 miliona tona ove nedelje. Slab dolar pogoduje izvozu i dalji pad domaće valute će samo ubrzati ovaj dobar trend prodaje.

Privreda je ” na kolenima”, zabeležen je pad proizvodnje kao posle Drugog svetskog rata. Pad je veći od 10% u odnosu na 2019. godinu i rast nezaposlenih nezaustavljivo raste – pesimisti spominju cifru od 40 miliona nezaposlenih na kraju ove godine. Dolar je na niskom nivou prema evru i taj trend pada domaće valute će potrajati i u jesen.

pšenica sept 2020.
5,3200 $/bušel (cca 27,216 g)
kukuruz sept  2020.
3,1750 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno avg 2020.
8,9575 $/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma avg 2020.
291.30 $/kratka tona (907,18 kg)

Crnomorski region

Ukrajina – Smanjene su zalihe pšenice u silosima i na farmama ovoga leta. Na dan 1. jula pšenice je manje za 55% u odnosu na isti datum 2019. godine. Za kukuruz je nešto povoljnija situacija – zalihe su manje za 22% za isti navedeni period. Kvalitet nove pšenice nije tako dobar bio na početku žetve, ali sada se prosečni kvalitet pšenice poboljšao. Razlika između cena pšenice za ljudsku ishranu i pšenice za stočnu hranu je mala, samo 3 US dolara po toni. To je znak da su male zalihe uslovile visoku cenu pšenice za stočnu hranu.

31. jul 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Topli talas donosi brige za razvoj kukuruza, US dolar slabi

Vrućine mogu doneti teškoće u razvoju kultura koje se gaje u Evropi- manjak vlage u tlu.