Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Kukuruz na berzi na nizbrdici, soja po starom

Kukuruz na berzi na nizbrdici, soja po starom

Izveštaj sa berze ne obećava zaradu poljoprivrednicima jer kukuruz na berzi polako klizi naniže. Pšenica je na nivou od 18 evrocenti za kilogram. Da li će sledeća nedelja biti isplativija za ratare?

Nedelja za nama na novosadskoj Produktnoj berzi beleži pad cene kukuruza. U proteklom periodu kukuruz je zadržavao cenovnu granicu iznad 15,00 din/kg, međutim ove nedelje se trgovalo i ispod te cene. Što se tiče stranih tržišta, povoljne vremenske prilike u regionu Crnog mora uticale su na kretanje cena žitarica u Evropi. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 3.350 tona robe, čija je finansijska vrednost 62.218.500,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 482,61 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 257,49%.

Kukuruz na berzi na nizbrdici

Kukuruz je ove nedelje uzeo apsolutni količinski primat u trgovanju na organizovanom robno berzanskom tržištu sa ukupnom količinom od 3.000 tona. Najniža cena je dostignuta krajem sedmice. Cene po kojima su se sklapali berzanski ugovori kretali su se u opsegu od 14,80 do 15,10 din/kg bez PDV-a. Žuto zrno sa kluzulom „fco-luka“ je trgovano po 15,25 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 15,04 din/kg bez PDV-a (16,54 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni posmatrani period cena je niža za 1,05%.

Pšenicom se trgovalo samo sa lošijim parametrima kvaliteta. Pšenica sa hektolitarskom masom min. 72 i min. vlagom do 14,2% je realizovana po jedinstvenoj ceni od 21,50 din/kg bez PDV-a.

Soja nije doživela značajne cenovne oscilacije poslednja dva meseca. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,30 din/kg bez PDV-a (41,03 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponderisanu cenu. U odnosu na poslednji posmatrani period cena ove uljarice je viša za 0,81%. Međutim, poslednjeg dana u nedelji, tražnja za sojom uz obračun kvaliteta po 34,90 din/kg bez PDV-a i ponuda soje po 36,50 din/kg bez PDV-a ukazuje na pad cene u narednom periodu.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 09.05.2019. godine bio na nivou od 208,20 indeksnih poena, što predstavlja neznatnu promenu za 0,01 indeksnih poena u odnosu na prethodni posmatrani period.

direktor poslovnih operacija Radoslav Pilja

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje investicija u poljoprivredi – cene rastu?

Pšenica beleži veliku ponudu - to dovodi do niskih cena na berzama. Evro beleži najviše vrednosti prema američkom dolaru.