Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Kukuruz 14 dinara, period na Berzi 7-11. 10 2019.

Kukuruz 14 dinara, period na Berzi 7-11. 10 2019.

Pšenica nema kupca po ceni od 18,00 dinara za kilogram kukuruz 14 dinara nalazi kupca ove nedelje. Soja beleži malu promenu cene na više.

Stabilne cene i trgovanje kukuruzom su obeležili ovu nedelju na „Produktnoj berzi“. Volatilnost cena je bila na izuzetno niskom nivou, dok je kukuruz zabeležio količinski apsolutni primat u trgovanju. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 2.565 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 43.422.250,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 17,12%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 10,65%.

Kukuruz je količinski sa 2.400 tona bio najtrgovanjija roba na domaćem organizovanom tržištu. Cena žutog zrna se kretala u cenovnom rasponu od 13,90 do 14,10 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 13,98 din/kg bez PDV-a (15,38 din/kg sa PDV-om). U odnosu na nedelju pre, cena kukuruza se kreće u pozitivnom smeru.

Kukuruz 14 dinara

Za razliku od prethodne sedmice kada je pšenica količinski bila vodeća kultura u trgovanju, ove nedelje beleži odsustvo. Slaba ponuda i ponuda po 18,00 din/kg bez PDV-a nisu doveli do realizacije.

Soja se zadržala na stabilnom cenovnom nivou. Sojom se trgovalo po jedinstvenim cenama od 36,30 din/kg bez PDV-a (39,93 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponderisanu ovonedeljnu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući period cena ove uljarice je viša za 0,39%.

Prema poslednjem USDA-ovom izveštaju predviđa se da će izvoz pšenice iz EU porasti na 28,0 miliona tona, što je najvećim delom posledica većeg prinosa. Uslovi za uzgoj širom regiona bili su generalno dobri ove godine, što je rezultiralo proizvodnjom 152,0 miliona tona, što je više od 15 miliona u odnosu na prošlogodišnji rod pogođen sušom. Očekuje se da će uz obilne zalihe i konkurentne cene izvoz zabeležiti rast.

Koliko Ukrajina postaje sve značajniji igrač na svetskom tržištu kukuruza najbolje odslikava podatak da su za poslednje četiri godine izvoz povećali sa 16,6 miliona tona na 30,0 miliona, što predstavlja rast od čak 80,7%.

direktor poslovnih operacija

Radoslav Pilja

Pročitaj i ...

dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Dobar rod žitarica u 2020-oj, cene će minimalno da rastu

Dobar rod 2020. će usloviti minimalni rast cena. Pažljivo birajte koje kulture sejete.