Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Kukuruz skuplji, suncokret skuplji – vreme je za prodaju

Kukuruz skuplji, suncokret skuplji – vreme je za prodaju

Kukuruz skuplji nego u poslednjih osam godina. Suncokret nastavlja da iznenađuje trgovce – novi rast cene. Izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD će večeras doneti promene na berzama.

Evropsko tržište

Na berzama se beleže više cene za uljarice, kako smo i pisali prošlih meseci. Očekuje se da će tako i ostati tokom prva dva meseca 2021. godine, a ako bude povremenih padova cene one će na kraju biti na ovim, višim osnovama, u odnosu na prošlu godinu tokom žetve.

Nemačka – Stigla je mapa o delovima zemljišta koji će biti u “crvenim zonama” sa ograničenim mogućnostima đubrenja mineralnim đubrivima. Glavni razlog ograničenja je zagađenje podzemnih voda nitratima. Zabrane se mogu odnositi kako na količine azotnih đubriva po hektaru, da bi u teškim slučajevima zagađenja voda doveli čak do mera da se moraju gajiti pokrivne kulture bez upotrebe đubriva, ni organskog. Pažljivo sa upotrebom azotnih đubriva da te mere ne moraju biti donete i u Srbiji. Svinjarstvo je na kolenima, cena od 1,19 evra za kilogram je već mesecima na tržištu. I tokom januara će biti bez promene cene. “Zaključavanje” će samo produbiti krizu. No, to je donelo i povoljne cene svinja u Danskoj i Španiji, tamo je cena za kilogram 1,50 evra za kilogram.

pšenica, jan, 2021. 218,00 evra/t mart 2021.  218,00 evra/t
durum, jan, 2021. 270,00 evra/t  
ječam, jan, 2021. 203,00 evra/t  
pivar. ječam, jan, 2021. 213,00 evra/t  
kukuruz, jan, 2021. 208,00 evra/t jun 2021. – 203,00 evra/t
uljana rep, jan, 2021. 444,00  evra/t feb 2021.  – 440,25 evra/t
suncokret, jan, 2021. 530,00 evra/t

Kukuruz skuplji, suncokret skuplji

Američko tržište

Trgovci nestrpljivo čekaju izveštaj Ministarstva poljoprivrede koji će biti objavljen večeras i oni očekuju da će u silosima biti zabeleženo manje soje i kukuruza, od višegodišnjeg proseka. Izveštaj će doneti informacije koje će uticati na kretanje cena soje i kukuruza na berzama – da li će one biti više ili će zabeležiti pad? Soja je zabeležila rast cene od 46,60% u odnosu na decembar 2019. godine.

Meksiko – Doneta je odluka o zabrani gajenja GMO kukuruza i plan da se i uvoz GMO kukuruza iz SAD – a ukine do 2024. godine. To je donelo pohvale udruženja protivnika GMO kultura, ali i oštar odgovor “velikih” farmera i kompanija koje prodaju GMO seme i hemijska zaštitna sredstva. Meksiko zadovoljava svoje potrebe za kukuruzom, belim, koji se koristi za ishranu stanovništva, ali uvozi GMO kukuruz za ishranu stoke.Meksiko godišnje kupuje 17 miliona tona kukuruza (vrednost je 3,2 milijarde US dolara). Iz SAD – a kukuruza se uveze više od 13 miliona tona.

Cene na tržištu SAD

pšenica, mart 2021.                  6,4050 $/bušel (cca 27,216 kg)

kukuruz, mart 2021.                4,9325 $/bušel  (cca 25,4016 kg )

soja zrno, jan. 2021.              13,7450 $/bušel (cca 27,216 kg ) 

soja sačma, jan. 2021.    451,50 dolara / kratka tona (907,1874 kg)

Brazil – Prvi prinosi ne obećavaju rekordnu sezonu za soju, suša je uzela svoj danak. Ipak su analitičari optimisti i očekuju 130 miliona tona do kraja sezone. Uz manje zalihe soje u SAD -u i manju žetvu u Brazilu cene na svetskom tržištu će biti još više. Videćemo večeras.

Argentina – Štrajk proizvođača se širi zemljom. Ograničenje izvoza kukuruza od 30.000 tona dnevno ne odgovara nikome – ni ratarima ni trgovcima. Zalihe kukuruza su sada 10 miliona tona dok su domaće potrebe 1,5 miliona tona kažu proizvođači, država tvrdi da je potrebno 4 miliona tona. Argentina je ostvarila 2019. godine prihod od 6 milijardi US dolara od prodaje kukuruza. Sada je odluka proizvođača da sledeća tri dana ne prodaju kukuruz trgovcima.

Crnomorski region

Troškovi prevoza žitarica do izvoznih luka značajno utiču na cene na izvoznim tržištima. Prednost železničkog transporta je nesumnjiva i veliki procenat žitarica se tako i prevozi . U Rusiji je prošle godine tako prevezeno 27,9 miliona tona, rekordna količina. Sada vidimo da je od ukupno izvezenih žitarica čak 80% prevezeno železnicom. Skok cena sirove nafte će samo podstaći dalji rast ovoga načina transporta.

12. januar 2021. godina

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Izvoz iz Rusije skuplji od 15. februara 2021. godine

Izvoz iz Rusije će biti skuplji, to će doneti više cena i na drugim berzama. Koliko će kupci moći da plate?