Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Kvalitetna pšenica ima kupca, period 3 – 7. 02 2020.

Kvalitetna pšenica ima kupca, period 3 – 7. 02 2020.

Promet na berzi u Novom Sadu je porastao, kvalitetna pšenica je našla kupca po ceni od 20,50 dinara za kilogram (bez PDV-a). Uvoz će sigurno biti skuplji. Stručnjaci procenjuju da je u Srbiji posejano jesenas više površina pod pšenicom nego sezonu pre. Ako ste posejali kvalitetno seme možete se nadati boljoj ceni u otkupu, ova žetva je bila dovoljna za nauk ratarima. Soja ne može da “preskoči” cenu od 40,00 dinara za kilogram.

Prva februarska nedelja je donela oporavak trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Promet je više nego deset puta uvećan u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.350 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 52.588.250,00 dinara.

Najveći promet, kako količinski tako i vrednosno zabeležen je u trgovini pšenicom. Zaključena su dva kupoprodajna ugovora u ukupnoj količini od 1.500 tona po jedinstvenoj ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a, uz parametre kvaliteta hektolitarske mase min.76, proteina min 13 i vlažnog glutena od min 28, kao i analizu na don toksin u dozvoljenim granicama. Ova dva zaključena ugovora pokazuju da kvalitetna pšenice, ima i dalje kupaca na relativno visokom cenovnom nivou. Sa druge strane ponude pšenice slabijeg kvaliteta, pre svega niže hektolitarske mase na cenovnom nivou ispod 20,00 din/kg bez PDV-a, nisu pronašle kupce.

Kvalitetna pšenica ima kupca

Kupoprodaja kukuruza protekle nedelje je rezultirala zaključenjem dva berzanska ugovora, od kojih se prvi odnosi na cenu od 15,70 din/kg bez PDV-a na paritetu fco utovareno, sa mogućnošću preuzimanja do kraja marta, a drugi se odnosi na kupoprodaju kukuruza na paritetu CPT luka po ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a, sa isporukom do kraja februara.

Prometovano je i zrno soje u cenovnom rasponu od 39,70 – 39,80 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju blagi rast. Svi pokušaji da se sledeći ugovori zaključe na nešto višem cenovnom nivou su ostali bez odgovora tražnje.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 06.02.2020. godine bio na nivou od 208,08, što predstavlja rast od 2,46 indeksna poena.

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Suncokret rodio bogato, ruska pšenice opet u Egiptu

Ruska pšenica opet pobedila konkurenciju - novih 120.000 tona za Egipat.