Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Mraz oštetio uljanu repicu u EU, cena nafte viša

Mraz oštetio uljanu repicu u EU, cena nafte viša

Posle suše u vreme setve uljane repice sada je mraz oštetio biljke i još više umanjio očekivani rod. Izvoz kukuruza iz Ukrajine u EU nema kraja? Cena sirove nafte 63,89 US dolara za barel.

Evropsko tržište

Veliki deo njiva pod usevom uljane repice u EU je preoran, sada je i mraz zapretio. Najavljen je dalji manjak padavina i ove sezone ratari nemaju sreće sa gajenjem ove kulture. Da li će cene na berzi nadoknaditi uloženi trud? Kukuruz na berzi beleži pad cene od 1 evro po toni jer kukuruz iz Ukrajine potiskuje domaći kukuruz u trgovanju. Zalihe kukuruza u Ukrajini kao da nemaju kraja.

Mraz oštetio uljanu repicu

April 2019.                    Terminske cene
pšenica                 185,00 evra/t maj 2019.          189,25 evra/t
durum                   210,00  evra/t                                     /
ječam                     165,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam        174,00 evra/t                                     /
kukuruz                 156,50  evra/t jun 2019.            167,50 evra/t
uljana repica        362,00  evra/t maj 2019.           361,75 evra/t
suncokret              328,00 evra/t

Američko tržište

Finansijski fondovi su uvideli da bi mogli zaraditi, na kratak period trgovanjem pšenicom i to je dovelo do skoka cene pšenice.

Setva kukuruza je usporena, najveći proizvođači iz regiona “Kukuruznog pojasa” još nisu u prilici da počnu sa setvom jer poplave su nanele ogromne štete i njive su suviše vlažne.

Trgovinski pregovori sa Kinom još traju i farmeri gube strpljenje. Posle manjeg izvoza soje, stigle su poplave i ledene kiše i ni najava pomoći iz Vlade SAD od 13 milijardi US dolara ne deluje dovoljno. Setva je negde i počela dok će cena u jesen verovatno biti nedovoljna da se ostvari zadovoljavajući profit.

Američka tržišta će se zatvoriti u petak zbog Uskrsa.

pšenica april 2019. 4,6325 $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz april 2019. 3,6275 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno april 2019. 8,9925 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma april 2019. 309,30 $/kratka t (907,1874 kg )

Crnomorski region

Ukrajina – Lepo vreme je pomoglo ratarima da završe setvu ječma i pšenice. Povoljni su uslovi i za setvu suncokreta koji je posejan već na 13% planiranih površina. Temperatura zemljišta je povoljna i setva kukuruza je takođe počela.

15. april 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Poskupljenje pšenice u Evropi i SAD – u

Pšenica sve skuplja u Evropi i SAD-u. šta će biti kod nas sa cenom pšenice?