Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Na berzama vlada zatišje, visoke temperature brinu?

Na berzama vlada zatišje, visoke temperature brinu?

Nove vesti sa njiva u SAD-u se pažljivo slušaju na berzama širom sveta.
Novi pad cena pšenice i soje u SAD. Manje uljane repice u zemljama EU. Rekordan izvoz raži iz Ukrajine.

Evropsko tržište

Nemačka – Prošle sezone suša je smanjila prinose pšenice ali ove sezone se očekuje više pšenice za 25% i plan je da dostigne žetva 24,7 miliona tona. Za razliku od pšenice, uljana repica je posejana na manjoj površini nego prošle sezone za 16% i očekuje se u leto 3 miliona tona semena uljane repice. To je najmanje još od sezone 1998/99. i plaše se uzgajivači da ovako visoke temperature ne smanje i taj mali urod.

Stočari su se našli u teškoj situaciji – manje hrane za stoku u sledećem periodu nateraće mnoge da smanje uzgoj ili čak prodaju stada jer neće uspeti da obezbede dovoljno hrane za zimu.

Jun  2019.                    Terminske cene
pšenica                 175,00 evra/t sep. 2019.          179,00 evra/t
durum                     220,00  evra/t                                    /
ječam                     162,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          187,00 evra/t                                     /
kukuruz                  162,00  evra/t avg. 2019.           175,50 evra/t
uljana repica          368,00 evra/t avgust 2019.      367,00 evra/t

suncokret               330,00 evra/t

Na berzama zatišje

Američko tržište

Predsednik Tramp je potpisao Zakon o pomoći u katastrofama i time je omogućeno da još 3 milijarde US dolara bude upućeno farmerima. Veliki deo farmera neće biti u mogućnosti da poseje kukuruz (analitičari ocenjuju da će više od 6 miliona hektara neće biti zasejano!) i deo pomoći će biti namenjen onima koji ne mogu sejati, zatim za obnovu skladišta i silosa, dok će deo novca poslužiti za veće odštete prema farmerima na osnovu polisa osiguranja.

pšenica juli 2019. 4,9825 $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz juli 2019. 4,2725 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno juli 2019. 8,3575 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma juli 2019. 310,40 $/kratka t (907,1874 kg )

Kina – Odluka Ministarstva finansija Vlade Kine da se može podneti zahtev za uvoz soje, svinjskog mesa i govedine iz SAD-a bez nametnutih carina u julu 2018. godine je veliki pomak za izvoznike SAD-a. Očigledno kineski eksperti očekuju veliki rast površina setve soje u SAD-u (jer su kiše sprečile setvu kukuruza) i rast zaliha soje u SAD-u i smanjenje cena na leto.

Svinjsko meso je deficitarno u Kini jer afrička kuga svinja je desetkovala farme za uzgoj. Kina je bila najveći svetski proizvođač svinjskog mesa (56 miliona grla se gajilo godišnje) i najveći potrošač svinjskog mesa. Nestašica na kineskom tržištu je uslovila rast cena mesa i sada se želi uvozom bez ekstra carina povećati ponuda i smiriti tržište.

Crnomorski region

Ukrajina – Novi rekord u izvozu raži u sezoni 2018/19. Izvoz u zemlje EU raste po stopi od 100% na 53.700 tona. Kod nas je raž zaboravljena žitarica i gaji se sporadično. Očigledno tražnje ima.

10. juni 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje pšenice u EU, Ukrajina očekuje 28 MT pšenice

Kiša u EU nedostaje, U Ukrajini obećava bogat rod pšenice i kukuruza.