Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Nova cena pšenice – 170 evra za tonu, sirova nafta skuplja

Nova cena pšenice – 170 evra za tonu, sirova nafta skuplja

Najzad bolje vesti za ratare u Evropi, nova cena pšenice na tržištu je “preskočila” granicu od 170 evra za tonu (isporuka u decembru 2019. godine). Kina kupuje soju iz SAD-a, ali još uvek je vest nezvanična. Sirova nafta čeka izveštaj o štetama u Saudijskoj Arabiji – sada je cena 54,85 US dolara za barel.

Evropsko tržište

Pšenica beleži blagi rast cene, proizvođači stočne hrane su jako zainteresovani za korišćenje meke pšenice niže klase umesto ječma u smesama za stočnu hranu.

Mađarska – U prvoj polovini godine je smanjen broj svinja koja su obrađena u klanicama za 65.000 (ukupno je obrađeno 2,29 miliona svinja). Interesantno je da povećan izvoz živih svinja za 39% u istom vremenskom periodu u odnosu na 2018. godinu.

Izvoz kvalitetne pšenice (sa više proteina, boljim kvalitetom sastava zrna, boljoj osobini dobijenog brašna u pekarskoj industriji) je u boljoj situaciji da nađe kupca i da ostvare višu cenu za 6 – 8 US dolara po toni. To je važno znati pred nastupajuću setvu pšenice u Srbiji. Naši izvoznici kukaju da kvalitet nije zavidan, zato neka ponude saradnju sa semenskim kućama, skladištarima (da odvoje kvalitetnu pšenicu), državom (neka se malo umeša u svoj posao – da podstakne setvu i da osim zamenom semenske za merkantilnu pšenicu, nekim dodatnim pogodnostima ratare podstakne za setvu kvalitetnih sorti) i sami izvoznici treba da učestvuju, da marža bude umerena – biće svima u lancu bolje. Da izvoz u Egipat ne ostane samo na papiru.

Uljana repica se “dobro drži”. Proizvodnja u Kanadi, velikom svetskom proizvođaču, je manja za 5% (na 19,4 miliona tona) tako da tražnja može stvoriti pritisak na cenu i da će proizvođači primorati trgovce da cena bude viša. Sušni period u Evropi će opet primorati proizvođače da smanje površine pod uljanom repicom.

Nova cena pšenice

Septembar 2019.                    Terminske cene
pšenica                 163,00 evra/t dec. 2019.          170,25 evra/t
durum                     225,00  evra/t                                    /
ječam                     150,50  evra/t                                     /
pivar.  ječam          158,00 evra/t                                     /
kukuruz                  159,00  evra/t novem. 2019.        162,75 evra/t
uljana repica          383,50 evra/t novem. 2019.      383,50 evra/t
suncokret               325,00 evra/t

Američko tržište

Najnovija vest raduje farmere – dogovorena prodaja soje iz ove sezone u Kinu od 204.000 tona?! Valja ipak sačekati nastavak trgovinskih pregovora SAD – Kina zakazanih za 15. oktobar 2019. godine da se to sve zvanično potvrdi. Privatni uvoznici iz Kine su uvezli 600.000 tona sa pripadajućim taksama plaćenim državi – očigledno tražnja ipak tera proizvođače i uzgajivače u Kini da nadoknade manjak soje na tržištu, pa i po višoj ceni.

Napad na rafineriju u Saudijskoj Arabiji je znak proizvođačima etanola da će njihov proizvod biti ekonomski isplativ ukoliko se nastavi rast cena sirove nafte. To će stvoriti veću tražnju za kukuruzom i berze već beleže mali rast cena kukuruza.

pšenica sep. 2019. 4,8425  $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz sep. 2019. 3,7050 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno sep. 2019. 8,9625 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma sep. 2019. 296,50 $/kratka tona (907,1874 kg )

Crnomorski region

Ukrajina – Suša na njivama je problem koji usporava setvu uljane repice. To će rezultirati manje površine u setvi možda čak za četvrtinu.

Rusija – Setva napreduje iako je suša zahvatila veliku teritoriju namenjenu pšenici, ječmu i uljanoj repici. Do sada je setva završena na polovini planiranih površina.

16. septembar 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Rast cena hrane na tržištu, više cene šećera, ulja, mleka

U decembru 2019. ponovo se beleži rast cena hrane, prati je i rast cena sirovina - pšenice, uljane repice, mleka...