Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Novi rast cena na tržištu u Evropi i SAD-u

Novi rast cena na tržištu u Evropi i SAD-u

U SAD-u počinje trgovinski stampedo, kupovina zaliha brašna, mesa dok traje epidemija, zato berze beleže novi rast cena. Saudijska Arabija kupuje 1,2 miliona tona ječma ovoga meseca?! Evro beleži rast prema US dolaru (1:1,078) dok je cena sirove nafte WTI je oko 24,30 US dolara za bušel.

Evropsko tržište

Novi rast cena pšenice na berzama jer kupovina nastavlja svoj ubrzani rast. Mlinari užurbano dopunjuju zalihe pšenice jer je potrošnja brašna višestruko viša, cena durum pšenice je 270 evra za tonu. Da li će tržište to prihvatiti jer kupci raspolažu samo određenom količinom novca.

Prave se projekcije budućih mogućih prinosa (Agencija MARS) – prinosi pšenice mogli bi pasti za -2,1% u EU sa 5,88 tona po hektaru u odnosu na 6,01 tona po hektaru u 2019. , ozimi ječam bi ostvario mogući prinos od 4,85 tona po hektaru, što je pad za -2,8% u odnosu na prošlu godinu. Suprotno važi za prinos uljane repice – bio bi viši nego sezone 2018/19. i dostigao bi 3,18 tona po hektaru.

Nemačka – Nova odluka Vlade u pomoći poljoprivredi – određena su sredstva u visini od 156 milijardi evra da obezbede setvu i sve radove do žetve, nesmetanu dopremu hrane, preradu hrane.

Sezonski radnici mogu raditi 115 dana (bez socijalnog osiguranja) do 31. oktobra jer je veliki manjak radne snage. Ko je i sada u Nemačkoj može nastaviti rad i posle 70 dana rada.

Mala preduzeća i gazdinstva će dobiti jednokratnu pomoć ako su teškoće u poslovanju nastale epidemijom covid – 19:

  • do 9.000 evra (do pet radnika za puno radno vreme)
  • do 15.000 evra (do 10 radnika za puno radno vreme)

Nova opasnost za uzgajivače svinja u Nemačkoj – na 78 kilometara od granice, u Poljskoj je zabeležena nova pojava afričke kuge svinja. Zaraženo je čak 23.000 domaćih svinja koje će biti eliminisane. Nemačka je zatvorila granicu za transport životinja da spreči prenos virusa.

Francuska – Novi fungicid za zaštitu žitarica će biti na tržištu u jesen 2020. godine. Preparat Questor sadrži prirodni sastojak Inatreq koji je izuzetno delotvoran za Septoria tritici, kao i ostale štetnike u žitaricama.

Italija – Nova digitalna era za prodaju putem interneta. Rast e-trgovine je dostigao 30% u odnosu na period pre epidemije. To je opomena da se može puno više učiniti za prodaju poljoproizvoda putem digitalne mreže. Prilika za udruženja manjih proizvođača voća, povrća i njihovih prerađevina, mesnih prerađevina…

Proizvođači jagoda su se našli u nezavidnoj situaciji. Španske jagode u pakovanju od pola kilograma se prodaju po 1,80-2 evra po kilogramu (cena proizvoda isporučenog u maloprodaju); cena na tržištima za kilogram se kreće od 1,50 do 2,50 evra za najkvalitetniji proizvod, dok je domaća jagoda upakovana i isporučen maloprodaji između 2 i 2,20 evra po kilogramu. Sve su viši troškovi transporta koji se otežano odvija i to će dovesti do povećanja cena narednih nedelja, ali da li će tržište prihvatiti i da li će “pokriti” sve veće troškove videće se tek na kraju sezone jagoda. U toku je kampanja “Kupuj italijansko”.

Mart 2020.                     Terminske cene
pšenica                 193,00 evra/t  maj 2020.          196,50 evra/t
durum                     270,00  evra/t                                     /
ječam                     171,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          160,00 evra/t                                     /
kukuruz                  164,00  evra/t  jun 2020.        169,75 evra/t
uljana repica          352,00 evra/t  maj. 2020.      348,75 evra/t
suncokret               325,00 evra/t

Američko tržište

Veliki rast cene pšenice i soje na berzi u Čikagu jer potrošnja brašna brzo raste. Cena soje beleži rast jer raste i potreba za stočnom hranom. Velika su očekivanja uzgajivača svinja i goveda u SAD-u jer Kina uvodi nove pogodnosti za uvoz mesa i prerađevina.

Korona virus napreduje geometrijskom progresijom i SAD će se suočiti sa padom ekonomske aktivnosti i velikom nezaposlenošću. Federalna banka će emitovati više od 700 milijardi US dolara da zaustavi negativan trend i zaustavi pad proizvodnje – neki delovi industrije su u modu ratne proizvodnje (radne obaveze, snabdevanje sirovinama ima prioritet, proizvodnja u tri smene).

pšenica maj 2020.
5,5550 $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz maj 2020.
3,4250 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno maj 2020.
8,8150 $/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma maj 2020.
332,20 $/kratka tona (907,18 kg)

Crnomorski region

Tržište pšenice u Rusiji i Ukrajini prati trend rasta cena na svetskom tržištu. Sadašnja cena od 205 US$ za tonu je daleko ispod cene od pre mesec-dva, (30 US$ za tonu manje nego polovinom januara 2020.)

Rusija – Ako se nastavi ovaj rast potrošnje na domaćem tržištu moguće je ograničenja izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – najpre izvoz žitarica, ali odluka još nije aktuelna. Inflacija na domaćem tržištu brzo napreduje i dovodi u pitanje mnoge ekonomske mere države.

24. mart 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Novo vreme za bolju trgovinu, pšenica 194 evra za tonu

Bolje vreme za trgovanje na berzama. Nova pomoć farmerima u SAD-u.