Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Ranija žetva , cene sve niže

Ranija žetva , cene sve niže

Ranija žetva , cene sve niže. Novosti sa tržišta Vam donosi Andrea Kostić, Produktna berza Novi Sad, za period 03. – 07. 06. 2024. godine.

Vremenske prilike uslovile su ove godine raniju žetvu svih poljoprivrednih kultura. U nedelji za nama zaključeni su prvi robno – berzanski ugovori za stočni ječam rod 2024. godine, a cene svih primarnih poljoprivrednih kultura su posle dužeg vremena zabeležile pad. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 2.405,00 tona robe (58,64% više u odnosu na prethodnu nedelju), ukupne finansijske vrednosti 59.005.100,00 dinara. Primarna kultura u trgovanju ponovo je bio kukuruz.

Tokom prve polovine ove nedelje na tržištu KUKURUZA primetna je bila povećana ponuda u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou. Tek krajem sedmice, usled negativnog trenda cene, došlo je do povlačenja prodavaca i slabije ponude kukuruza. Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 19,30 do 19,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 19,37 din/kg bez PDV-a (21,31 din/kg sa PDV-om). Prošlonedeljni pad cene nastavio se i ove sedmice, a cena je bila niža za 4,28% u odnosu na sedam dana ranije. Ipak, kao i u prethodnom periodu, kukuruz je ponovo bio dominantna kultura u trgovanju, čineći 55% ukupnog nedeljnog prometa. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka po ceni od 20,00 do 20,10 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu PŠENICE početkom nedelje primetna je bila izuzetno slaba aktivnost učesnika. Prvog radnog dana u nedelji kupci su bili suzdržani, da bi narednog dana izostala ponuda. Slaba aktivnost na obe strane zadržala se do kraja nedelje, kada je došlo do povećanja ponude u odnosu na prethodne dane. Pšenicom se tokom ovih pet radnih dana trgovalo u širokom cenovnom opsegu od 22,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Ponder cena iznosila je 22,82 din/kg bez PDV-a (25,11 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan pad cene od 0,73%. Zaključen je i jedan robno – berzanski ugovor za pšenicu sa hektolitarskom masom 73 kg po ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a.

Ranija žetva , cene sve niže

U ponudi se našla i pšenica rod 2024. godine po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo. U ukupnom obimu prometa pšenica je ove nedelje učestvovala sa 30% udela.

U prvim danima nedelje tražnja za SOJINIM zrnom je bila izuzetno slaba ili je u potpunosti izostajala. Slaba aktivnost na tržištu soje, kako na strani ponude tako i na strani tražnje, zadržala se do kraja sedmice. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 65,00 do 66,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta uz jasan silazni trend cene tokom nedelje. Ponder cena iznosila je 65,50 din/kg bez PDV-a (72,05 din/kg sa PDV-om), te je i kod sojinog zrna primetan pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od 2,24%

PROČITAJTE: PROŠLE NEDELJE NA BERZI

U odnosu na prethodnu godinu prvi SPOT ugovor za novi rod stočnog ječma zaključen je gotovo dve nedelje ranije. Stočni ječam rod 2024. godine prometovan je po ceni od 17,80 din/kg bez PDV-a.

Zaključeni su i berzanski ugovori za stočni ječam sa hektolitrom 60kg na paritetu CPT kupac po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa stočni ječam je učestvovao sa 11% udela.

Andrea Kostić, Produktna berza

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Cene kukuruza i pšenice su jednake

Cene kukuruza i pšenice su jednake za isporuke u zvgustu i septembru. izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine vredeo