Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Rast cena hrane na tržištu, više cene šećera, ulja, mleka

Rast cena hrane na tržištu, više cene šećera, ulja, mleka

U decembru je, prema izveštaju FAO, zabeležen rast cena hrane što dovodi do boljeg položaja poljoprivrednika i rasta cena sirovina. U sredu je momenat potpisivanja Trgovinskog dogovora Kina – SAD.

Evropsko tržište

Uljana repica je dostigla nivo cena koji će verovatno biti najviši tokom januara. Kupci su, bojeći se viših cena, napunili silose i sada će nastati zatišje u trgovini.

Nemačka – Novi protesti poljoprivrednika u Bavarskoj. Najviše pritužbi poljoprivrednika je na nove odredbe o upotrebi mineralnih đubriva i zaštiti prirode. Poljoprivrednici zahtevaju da Vlada, ako uvede nova ograničenja u upotrebi đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava, bude spremna to i da plati kroz subvencije ili da potrošaći prihvate poskupljenje hrane u marketima. Vlada je ponudila nove pregovore i mogućnost da za neke mere odloži period njihovih primena.

Januar 2020.                   Terminske cene
pšenica                 188,0 evra/tmart 2020.          191,50 evra/t
durum                     245,00  evra/t                                  /
ječam                     164,00  evra/t                                    /
pivar.  ječam          161,00 evra/t                                    /
kukuruz                  169,00  evra/tmart 2020.        173,00 evra/t
uljana repica          422,00 evra/tfebr. 2020.      421,50 evra/t
suncokret               385,00 evra/t

Američko tržište

Zimska pšenica je, prema izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD – a, zauzela manje površina od očekivanih i to će imati odjeka pri određivanju cena pšenice na berzama. Najveći izvoznici na zalihama imaju 1,9 miliona tona pšenice manje nego sezonu pre – očekuju se veće isporuke za Kinu i to će na berzama dovesti do rasta cene pšenice jer prolećna setva pšenice nije odlučujuća za bilans pšenice u silosima.

Kukuruz je prošle sezone trpeo toliko nevolja (poplave, suša, oluje) ali ipak su zalihe dovoljne da podmire potrebe domaćih proizvođača stoke, čak se očekuje i rast uzgoja svinja zbog visoke tražnje iz Kine.

Izvoz svinjskog mesa za 11 meseci 2019. godine beleži rast od 7 procenata i dostiže vrednost od 6,19 milijardi US dolara za izvezenih 2,39 miliona tona mesa. Najviše je izvezeno u Kinu i Hong Kong ( u vrednosti od 1,18 milijardi US dolara za 555.000 tona).

Sledeći mesec se očekuje isplata trećeg dela pomoći farmerima zbog pretrpljene štete koji je naneo trgovinski rat sa Kinom. Da li će Ministarstvo poljoprivrede poštovati rok jer bi novi dogovor sa Kinom brzo doneo veće prihode farmerima.

Rast cena hrane

pšenica mart 2020.
5,6400  $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz mart 2020.
3,8725 $/bušel (cca 25,416 kg)
soja zrno jan. 2020.
9,3850$/bušel (cca 27,216 kg)
soja sačma jan. 2020.
296,20 $/kratka tona (907,18 kg)

Brazil – Prerađivači šećerne trske su prihvatili zahteve tržišta i više se orijentišu da proizvode bioetanol nego šećer. To je dovelo do smanjene ponude šećera na svetskom tržištu i rasta cena šećera za 4,80%. Brazil godišnje proizvede više od 610 miliona tona šećera.

Proizvodnja etanola je na nivou od 34 milijardi litara godišnje.

Crnomorski region

Ukrajina – Tokom praznika trgovina je mirovala, ali sada je za samo sedam dana izvoz kukuruza bio 850 000 tona, 225.000 t pšenice i 39.000 t ječma. Biće ovo rekordna sezona za prihode od izvoza.

13. januar 2020. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Trgovina nove pšenice i uljane repice je počela

Ekonomija traži put da se pokrene privreda, trgovina nove pšenice roda 2020. je zaživela. Sirova nafta se ustalila na 32 US dolara za barel.