Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Rast cena raduje naše poljoprivrednike

Rast cena raduje naše poljoprivrednike

Rast cena soje i pšenice su obeležili nedelju za nama na novosadskoj Produktnoj berzi. Pšenica je uzela količinski apsolutni primat u trgovanju. Na svetskim tržištima najave kiša koje prave probleme u setvi kukuruza i soje u Severnoj Americi i dalje pomeraju cene u pozitivnom pravcu. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.960 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 51.166.500,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 124%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 117,11%.

Ove nedelje mlinari su bili kupci pšenice pred predstojeću žetvu. Pšenica je količinski uzela apsolutni primat u trgovanju sa ukupnom količinom od 1.510 tona robe. Cena se kretala u opsegu od 23,50 do 24,10 din/kg bez PDV-a. Ovonedeljna cena je dostigla svoj petogodišnji maksimum, poslednji put ova cena je zabeležena u martu 2013. godine. U odnosu na isti period prošle godine (2018) cena pšenice je viša za 35,59%. Ponderisna cena hlebnog zrna u sedmici za nama iznosila je 23,93 din/kg bez PDV-a (26,32 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast za 2,71% u odnosu na prethodni posmatrani period.

Rast cena pšenice i soje

Kukuruz kao i sedmicu pre zadržao se na istom cenovnom nivou. Žuto zrno je trgovano samo uz kluzulu „fco-luka“ po 16,10 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena se zadržala na nivou od 15,20 din/kg (16,72 din/kg sa PDV-om).

Rast cene soje je nastavljen drugu nedelju za redom. Ugovori su se zaključivali po jedinstvenoj ceni od 37,00 din/kg bez PDV-a (40,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno i predstavlja ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni posmatrani period cena ove uljarice je viša za 2,82%

Berzanski indeks PRODEX je na dan 13.06.2019. godine bio na nivou od 212,54 indeksnih poena, što predstavlja rast 0,17 indeksnih poena u odnosu na prethodni posmatrani period.

Direktor poslovnih operacija
Radoslav Pilja

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Izvoz pšenice iz regije Crnog mora bez zabrana?

Ukrajina i Rusija će ipak prodavati pšenicu i preko kvote određene u aprilu 2020. godine.